Çankırı

Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve Şapka İnkılabı'nın 90'ıncı yıl dönümü

12:48 23 Ağustos 2015 1 Yorum Var
Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve Şapka İnkılabı'nın 90'ıncı yıl dönümü

Çankırı'da, Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve Şapka İnkılabı'nın  90'ıncı yıl dönümü dolayısıyla kentte tören yapıldı.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende Vali Vahdettin Özcan, öğrencilerin Ankara'dan getirdiği Türk bayrağını teslim aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Belediye Başkanlığı tarafından anıt alanına çelenk bırakıldı. Daha sonra Atatürk'ün Çankırılılara hitabı okundu.  

Törende konuşan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Cumhuriyet tarihinin en önemli inkılabı olan Şapka İnkılabı'nın fiilen Çankırı'dan başladığını söyledi. Çankırı ve Çankırılıların Türk tarihinde her zaman çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Başkan Dinç, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Şapka İnkılabı'nı açıklamak üzere Çankırı'nın da içinde bulunduğu İstiklal Yolu'nu seçmesi büyük bir anlam ifade etmektedir" dedi.

Başkan Dinç, şunları kaydetti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Ağustos 1925 tarihinde Ankara'dan hareket ederek başladığı yurt gezisi sıradan bir yurt gezisi değildir. Arkadaşlarıyla birlikte çıktığı bu yurt gezisi belki günümüzde geçerliliği olmayan, güncelliğini yitirmiş gibi gözüken, adı her ne kadar Şapka İnkılabı da olsa bir zihniyet devriminin halka duyurulacağı, anlatılacağı zorlu bir çalışma gezisidir. Ancak bu zorlu gezi sonunda Şapka İnkılabı Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarına sonsuz bir güven içindeki Anadolu insanının desteği ile genel kabul görmüştür. Çankırı halkı her zaman Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve onun ilkelerinin yılmaz savunucusu ve destekçisi olmuştur."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Şapka İnkılabı'nı Çankırılıların ilk andan itibaren benimsediğini belirten Dinç, "Şapka İnkılabı fiilen Çankırı'dan başlamış, nihai açıklama İnebolu'da yapılmıştır. Çankırı Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi tarafından bulunan Atatürk'ün elinde şapkası ile çekilmiş fotoğraflar bunun belgesi niteliğindedir. Yine belediyemiz tarafından bastırılan Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ile ilgili belgelerin yer aldığı kitap önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.  Şu anda önünde bulunduğumuz Atamızın anıtı, Atatürk'ün ilk giydiği Panama şapkasıyla hükümet konağı önünde alınmış resminden ilhamla rahmetli heykeltıraş Kenan Yomtunç tarafından yapılmıştır" şeklinde konuştu.

Başkan Dinç, konuşmasının devamında artan terör olaylarına vurgu yaparak, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletini bölmek, parçalamak milli birlik ve bütünlüğümüzü ortadan kaldırmak için küresel güçler iyice azgınlaşmış durumdalar" dedi.  

Tören kapsamında Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki Atatürk Odası ziyaret edildi ve Atatürk Fotoğrafları Sergisi gezildi.

Törene, Garnizon Komutanı Yusuf Bayazıt, vali yardımcıları ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • siyahi28 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar büyük inkilap... kanun uygulanmıyor bile. acilen yürürlükten kaldırılması lazım
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.