Çankırı

Çankırı'daki "bit pazarı" nostalji meraklılarının gözdesi

12:33 01 Eylül 2015
Çankırı'daki "bit pazarı" nostalji meraklılarının gözdesi

Çankırı'da Ulu Cami çevresinde 70 yıldır kurulan "bit pazarı" vatandaşların akınına uğruyor.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1558'de Mimar Sinan'ın kalfası Sadık Usta'ya yaptırılan Ulu Cami'nin çevresindeki tarihi sokaklarda cuma günleri kurulan pazarda, tespihten müzik kasetine radyodan telefona çeşitli dönemlere ait eski paralardan kıyafetlere kadar birçok antika eşya satılıyor.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 70 yıldır ayakta kalan pazarın, her hafta dolup taştığını söyledi.

Tarih kokan sokaklarda kurulan pazarda, tarihin içerisinden sıyrılıp gelen birçok ürün satıldığını aktaran Dinç, "Bu pazar, eskiye olan özlemleri de diri tutuyor. Orta yaşın üstündeki birçok Çankırılı her hafta bu pazarı ziyaret ederek geçmişe özlemini de bir nevi gidermeye çalışıyor" diye konuştu.

Dinç, pazarın varlığını sürdürebilmesi için belediye olarak her türlü çalışmayı yaptıklarını kaydetti.

-"Pazar her hafta dolup taşar"

Pazarcı esnafı Recep Söyler de 48 yıldır "bit pazarı"nda tespih sattığını dile getirdi. 

Çankırı'da çok fazla tespih meraklısı olduğunu kaydeden Söyler, "Kimi zaman antikacılar geliyor, kimi zaman koleksiyoncular. Elinde oynamak için alan da var duvara asmak için alan da. Sakızından kehribarına, oltu taşından Osmanlı tespihlerine kadar çeşit çeşit tespihlerimiz var. Her birini meraklıları alıyor" dedi.

Pazara ilginin yoğun olduğunu kaydeden Söyler, "Cuma günleri kurulur, biz de satışımızı yaparız. Zevk işi olduğu için meraklıları alır, herkes almaz. Pazar her hafta dolup taşar. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

Esnaf Sadık Kaymaz da hurda ve eski mallarını burada satışa çıkardığını aktararak "Pazar çok eski bir cami olan Büyük Cami'nin yanında olması nedeniyle de ayrı bir  ilgi görüyor. İnsanlar buraya gelip gittikçe pazara da uğruyor" bilgisini aktardı.

Pazarın müdavimlerinden Arif Çavuşoğlu ise "İnsanlar ihtiyacı olmayanları buraya getirir pazarlamasını yapar, kullanmak amacıyla diğer insanlar da alır. Buranın hastasıyım, meraklısıyım. Alacak bir şey bulamasam da gezer giderim" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.