Çankırı

Çankırı'da tarihi bir konak restore ediliyor

14:57 12 Kasım 2015
Çankırı'da tarihi bir konak restore ediliyor

Çankırı Belediyesi tarafından Sarıkadı Konağı'nın restorasyon çalışmalarına başladı.

Karataş Hamamı, Tarihi Çamaşırhane, Buğday Pazarı Medresesi, Çivitçioğlu Medresesi, Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezinde uygulanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları ile yaşayan mekanlar haline dönüştürülen Çankırı evlerine bir yenisi daha ekleniyor.

Karataş Mahallesi, Büyük Köprü Sokak ile Kayabaşı Caddesi birleşiminde yer alan Sarıkadı Konağı, Belediye tarafından hazırlanan uygulama projesinin gerçekleştirilmesi ile yaşayan tarihi mekanlar arasında yerini alacak.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1870'li yıllarda yapılan konağın klasik Osmanlı sivil mimarlık özelliklerini taşıdığını kaydetti

Proje kapsamında geçmişte haremlik selamlık olarak iki bölüm şeklinde kullanılmış olan binanın tek bir binaya dönüştürülmesinin planlandığını ifade eden Dinç, "Yapısal özelliği korunarak restore edilecek konakta, tavan, yer döşemeleri, kapılar, pencereler, merdivenler ve duvarlar aslına uygun olarak yeniden yapılacak" dedi. 

Sarıkadı Konağı Projesi’nin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başladıklarını kaydeden Belediye Başkanı İrfan Dinç, konağın daha önce restore edilen tarihi mekanlarla birbirini destekleyen bir işlev göreceğini belirtti.

Konağın Çankırı estetiğine ayrı bir güzellik katacağını vurgulayan Dinç, "Tarihimize önem veriyor, geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkıyoruz. Bu bilinçle tarihi yapılarımızı yaşatmaya ve ayakta tutmaya devam ediyoruz" diye konuştu.  

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.