Çankırı

Karatekin Üniversitesinde "engelsiz kampüs"

14:18 20 Kasım 2015
Karatekin Üniversitesinde "engelsiz kampüs"

 Çankırı Karatekin Üniversitesi görme, işitme ve ortopedik engelliler için hayata geçirdiği  "Engelli Yönlendirme Sistemi" ile "engelsiz üniversite" olma yolunda ilerliyor.

Karatekin Üniversitesi Uluyazı Kampüsü'nde ve yerleşkedeki binalarda hayata geçirilen projelerle engelliler, günlük hayatta ihtiyaç duydukları birçok imkana ulaşabiliyor.

Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, rektörlük binasında düzenlendiği basın toplantısında, engelli öğrenci, ziyaretçi ve personelin gitmek istedikleri yere daha kolay, hızlı ve kimseye bağlı kalmaksızın erişimini sağlamak amacıyla projenin uygulamaya konulduğunu dile getirdi. 

Kampüsün yapım aşamasında, engellilerin hesaba katıldığını vurgulayan Savaş, "Kampüsümüz yapılırken engellilerimizin, misafirlerimizin, çalışanlarımızın hiçbir sorunla karşılaşmaması için azami gayret gösterdik. Biz bunu baştan böyle düşündük. Kampüsün tüm binalarının içinde engelli insanlarımız için her şey yapıldı" dedi.

Kampüsteki en önemli çalışmalardan birinin engelliler için hayata geçirilenler olduğunu söyleyen Savaş, "Engelliler için bir şeyler yapmaya mecburuz. Çünkü hepimiz engelli adayıyız. Sağlıklı insanların bu durumu hassasiyetle düşünmesi çok önemli. İnsanların engelli olmasına sebebiyet verecek birtakım şeylerin de ortadan kaldırılması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

- "Ortopedik engelliler için şarj cihazı, görme engelliler için navigatör"

"Engelsiz kampüs"ün üç ayağının olduğunu ifade eden Savaş, şöyle konuştu:

"Öncelikle ortopedik engellilerimiz için her binada şarj istasyonları kurduk. Elektrikli sandalye kullanan insanlarımız yolda kalmayacak, bize geldiklerinde araçlarını şarj edip tekrar gidebilecekler. Her binada akıllı asansörler yer alıyor. İkinci ayağı ise işitme engelliler için. İşitme engelliler, işitme cihazlarını 'T' konumuna getirdiklerinde ders, konferans vesaire dinleyebilecekler. Bu sayede üniversiteden almak istedikleri konularda sıkıntı yaşamayacaklar. Üçüncü ve en önemli ayağı da görme engelli insanlarımız için yapılanlar oluyor. Yürüyüş yollarına gerek bina gerekse kampüs alanına navigatörler yerleştirildi.  Görme engelli biri geldiğinde kendisine bir cihaz verilecek. Bu cihaz sesli olarak kişiyi yönlendirecek. Gitmek istediği yönlere engelli vatandaşımıza tarif edecek. Nerede ne olduğunu söyleyecek."

- Görme engelliler Braille alfabesiyle istediği yere ulaşacak

Binalarda Braille alfabesini de kullandıklarını söyleyen Savaş, "Merdiven başlarında, isimliklere, yön tabelalarında Braille alfabesini kullandık. Görme engelli biri buraları kullanarak rahatlıkla gitmek istediği yere ulaşabilecek" diye konuştu. 

"Engelli Yönlendirme Sistemi"ni hayata geçiren firmanın temsilcisi Gökhan Aksoy da engelliler açısından önemli bir çalışmaya imza attıklarını söyledi. "Çankırı Karatekin Üniversitesi üniversiteler arasında Navigasyon sistemini uygulayan ilk ve tek üniversite" diyen Aksoy, "Karatekin Üniversitesi bu sistemi bitirdiğinde başka üniversiteler de yeni yeni düşünülmeye başlandı" dedi.

Sistemin nasıl çalıştığını anlatan Aksoy, "Bu sistem görme engelli biri binaya girdiğinde tamamen bilgilendirme yönlendirme sistemi olarak çalışıyor. Aslında sadece görme engelliler için değil yeni başlayan biri için de kullanılabilir. Nerede neresi var, acil çıkışlara nasıl gidilebileceği, nerede kim var, bu sistem sayesinde görülebiliyor" ifadelerini kullandı. 

Toplantının ardından projenin çalışma sistemi uygulamalı gösterildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.