Çankırı

Kent konseyleri Çankırı'da buluştu

17:05 30 Nisan 2016
Kent konseyleri Çankırı'da buluştu

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Bölge Toplantısı, Çankırı'da başladı.

Vali Vahdettin Özcan, bir otelde 10 kent konseyinden katılımla düzenlenen toplantının açılışında, yerinde yönetimin önemini vurguladı.

Yerel otoritenin dağıtacağı kamu kaynaklarında, kent konseylerinin öncül görevler alması gerektiğini belirten Özcan, "Kent konseyindeki üyeler muhalif olmalıdır. Bu kanunun ruhu öyledir. Belediye başkanına, valiye zaman zaman muhalefet edecektir. Onlar daha fazla alkışlamak yerine eleştirmek tarafında olmalıdır. Alkışlayacak sivil toplum kuruluşu çok bizde. Bundan ziyade bizi ötelere götürecek bir örgütlenmedir kent konseyi." ifadelerini kullandı.

Merkezi otoritenin tali işlerle zaman kaybettiğini anlatan Özcan, şu görüşlerini paylaştı:

"Merkez obez olmuş, çok büyümüş. Birtakım bakanlıklara gittiğimde hemen Çankırı'ya kaçmak istiyorum. Onlarca memur, onlarca büyük binalar, onların içinde oturan onlarca kamu görevlileri. Merkezden 5 bin lira, 10 bin lira isterken hayıflandığımız, muhatap bulamadığımız ortamda, binlerce liralık kamu binalarında kamu görevlileri istihdam ediliyor. Çağdaş dünyada merkez standardı saptıyor, kaliteyi ortaya koyuyor, yerel idareye hesap soruyor. Çıtayı koyarsınız, hedefi koyarsınız, 'Kamu kaynaklarını neden doğru kullanmadın' diye denetçi yollarsınız. Bizde o da yapılmıyor şimdi, hesap soran da yok."

Belediye Başkanı İrfan Dinç ise kent konseyinin bir şehir için "olmazsa olmazlar" arasında yer aldığını söyledi.

Yerel yöneticinin kent konseyinin önemine vakıf olması gerektiğini dile getiren Dinç, "Kent konseyi bana göre şehrin aklıdır. Yerel yönetimler için çok önemli bir kılavuzdur, yerel yönetici bunun önemini bilirse. 'Ben herşeyi biliyorum' dersem kendimi felakete sürüklerim. 2004'te görevi devraldığımda çocuk, kadın ve gençlik meclisi kurdum. Çocuklardan akıl alıyorum. Bir kısım projeler çocuklarımızın aklıdır. Bir bakanla nasıl konuşuyorsam çocuklarla da aynı şekilde konuşurum. Çocuklarına değer vermeyen toplumlar kendilerini felakete sürükler." dedi.

Çankırı'nın Anadolu'da önemli yeri bulunduğunu belirten Dinç, kent konseyi üyelerinin de Çankırı'nın değeri olduğunu kaydetti.

- "Hem yerelde hem de ulusalda büyük bir aileyiz"

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Gülay Sarışen de Çankırı'da 10 ilden katılımla yılın ikinci toplantısını yaptıklarını bildirdi.

Sarışen, "Kent konseyinin amacı, kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, hesap sorma ve hesap verme ile yerinden yönetimi hayata geçirmedir." diye konuştu.

Kent yaşamında vatandaşın karar sürecinde yer alması gerektiğini vurgulayan Sarışen, "Kent yaşamında kentlilerin karar sürecine katılması amacıyla oluşturulan birlik olarak, konuştuğumuz, paylaştığımız bölgesel toplantılar yapıyoruz. Biz gerçekten hem yerelde hem de ulusalda büyük bir aileyiz. Bilgilerimizi paylaştıkça çözüme daha kolay ulaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Toplantının sonunda Vali Özcan, Belediye Başkanı Dinç, AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ile Sarışen'e plaket takdim edildi.

Çankırı Kent Konseyinin ev sahipliğinde düzenlenen programa, Çanakkale, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Yalova, Gebze, Zonguldak, Kastamonu ve Çorum'dan kent konseyi üyeleri katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.