Çankırı

Türk Dünyası İşaret Dili Festivali

12:38 05 Mayıs 2016
Türk Dünyası İşaret Dili Festivali

Çankırı'da, 4 ülkeden işitme engelli gençlerin katılımıyla Türk Dünyası İşaret Dili Festivali düzenlendi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Çankırı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival kapsamında, belediye önünde toplanan Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye'den işitme engelli gençler, yöresel kıyafetleriyle yürüyüş yaptı. Karatekin Parkı'na gelen 4 ülkenin gençleri, işaret diliyle ülkelerinin milli marşlarını okudu.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, yaptığı konuşmada, önemli bir etkinliğe imza attıklarını ifade ederek ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirtti. Dinç, şöyle devam etti:

"Biz, geçen yıl İşaret Dili Festivali yaptık. Bu yıl, Türk Dünyası İşaret Dili Festivali'ni yapıyoruz. Bu festival, tarihinde ilk kez bugün itibariyle Çankırı'da yapılıyor. Çok farklı bir program hazırlamıştık ama mekanı cennet eylesin, bizleri de feyzinden bereketinden faydalandırsın, Serdal Uyanık kardeşimizi geçtiğimiz günlerde şehit verdik. Şehidimiz dolayısıyla programımızı çok sınırlı tuttuk. İstiklal Marşı ve bir yürüyüşle açılan festivalde sergi ile programımızı tamamlayacağız."

İnsanlara farklılıklar yaşatmak için çalıştıklarını anlatan Dinç, "Biz büyük bir milletiz, çok geniş bir coğrafyada farklı devletler ama tek bir milletiz. Bir büyük milletiz, bir büyük medeniyetiz. Bu büyük medeniyetin çocuklarını zaman zaman Çankırı'da değişik etkinliklerle bir araya getiriyoruz" dedi.

Dinç, büyük bir medeniyetin parçası olduklarını dile getirerek şunları söyledi:

"Ecdadımızın o büyük eserlerini, büyük şahlanışını Allah'ın izniyle tekrar gündeme getiriyoruz. Bugün ezilen İslam dünyasının ümidi Türkiye'dir. Biz, doğuda güneydoğuda PKK ile mücadele etmiyoruz, biz DAEŞ gibi bir terör örgütüyle mücadele etmiyoruz. Başlangıcından beri, Moğol istilasından, Haçlı seferlerinden beri bu ülkenin üzerinde egemenlik kurmak isteyen güçler her dönemde değişik yöntemlerle ülkemizi istila etmek için çalışıyorlar. Bugün de yaptıkları bu. Bu büyük medeniyetin çocukları, PKK'ya DAEŞ'e ve arkasındaki küresel güçlere dersini bildirecek güce sahiptir. Biz, onlara diz çöktüreceğiz."

TÜRKSOY temsilcisi Elçin Gafarlı da böyle bir organizasyonda yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını aktardı.

İlk kez böyle bir festival yapıldığına işaret eden Gafarlı, şunları kaydetti:

"Türk dünyasının ilk işaret dili festivalini gerçekleştiriyoruz. Bu çok büyük bir etkinliktir. Bu festival Çankırı'yı Türk dünyasına tanıtıyor. Biz TÜRKSOY olarak Çankırı Belediyesiyle 5 yıldır etkinlikler düzenliyoruz. Bugün ise Türk dünyasının büyük coğrafyasından Kazakistan, Kırgizistan, Azerbaycan ve Türkiye'den öğrencileri Çankırı'da buluşturuyoruz."

Ülkelerin stantlarının gezilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.