Çankırı

Ahilik Haftası

16:32 23 Mayıs 2016
Ahilik Haftası

Çankırı'da Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları gerçekleştirildi.

Yağmur nedeniyle 100. Yıl Kültür Merkezi'nde yapılan kutlamalar, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Vahdettin Özcan, yaptığı konuşmada, Çankırı'da altıncı kez Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları'na katıldığını söyledi.

Bu etkinliklerin yoğun olarak yapıldığı yerler arasında Çankırı'nın ikinci sırada olduğunu bildiren Özcan, "Kırşehir'den sonra ahilik kutlamaları konusunda en yoğun toplantıların olduğu il Çankırı ama biz bu konuda çok başarılı olamadık. Belki üzerine daha fazla düşmemiz gerekiyor." dedi.

AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz de Türk milletinin diğer milletler arasındaki farkının, milletin değerleri ve kültürü olduğunu belirtti.

Çankırı'da esnafın çırak bulamamasının kendilerini üzdüğünü dile getiren Filiz, "Ondan dolayı endüstri meslek liselerine önem vermeliyiz. Son zamanlada veliler de Anadolu liselerini tercih ettirir oldu. Biz, Çankırı'da bir olan endüstri meslek lisesini ikiye çıkarmak istiyoruz ama öğrenci gelmiyor. Herkes çıraklık, kalfalık, ustalık yerine hastanede bilgi işlemde çalışmayı, masa başı işi tercih ediyor. Sanayiciler ise yatırım için önce sanatkar ve çalışacak insan istiyor. Adam yetiştirememek Çankırı'mızın sıkıntısıdır. Ahilik deyince benim aklıma sanatkar yetiştirmek geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Milli ve manevi değerleri bilen insanlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Filiz, şöyle konuştu:

"İmam hatip liselerini yok edeceğiz derken bütün meslek liselerini yok ederek sanayiciye darbe vurdular. Türkiye'yi sanatı olmayan boş adamlar ülkesine çevirdiler. Onların arkasından da paralel yapı geldi. Türkiye'de iki düşman var, PKK ve paralel yapı. Bunu çözmedikten sonra Türkiye'nin asla geleceği yoktur. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Usta, çırak, kalfa yetiştirmeden önce hainleri temizleyelim, önümüzdeki tuzakları yok edelim, sonra Çankırı ve Türkiye'yi büyütelim."

AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da ahilik kültürünün özelliklerine değindi.

Yasama, yürütme ve yargının birbiriyle uyum içerisinde olması gerektiğinin altını çizen Akbaşoğlu, "Devletimiz yasama, yürütme ve yargıdan oluşuyor. Bu mekanizmalar ahilik teşkilatının kendisine yansımasına ihtiyaç halinde bulunuyor. Bu 3 erkin birbiriyle çekişme ve çatışma yerine kardeşlik ve işbirliği içinde olması, Türkiye'nin daha ileriye, daha güzel noktalara gelmesi için yeniden yapılandırılması durumu ile karşı karşıyayız." diye konuştu.

Programda, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Karadeniz ile Ticaret İl Müdürü Şükrü Karaaslan da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından "Şed Kuşatma" oyunu sahnelendi.

Yılın ahisi seçilen 80 yaşındaki demirci Abdullah Uysal'a, Vali Özcan ve Karadeniz tarafından şed kuşatıldı, plaket verildi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.