Çankırı

Çankırılı çiftçilere indirimli akaryakıt

14:40 27 Mayıs 2016
Çankırılı çiftçilere indirimli akaryakıt

Çankırı Ziraat Odası ile kentteki bir akaryakıt firması arasında, çiftçilere akaryakıt alımlarında indirim sağlamak üzere protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde çiftçilere motorinde yüzde 11, LPG ve benzinde yüzde 6 indirim uygulanacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, oda binasında düzenlenen protokol töreninde yaptığı konuşmada, çiftçiler için projeler üretmeye devam ettiklerini belirtti.

Üretici için en önemli girdinin motorin tabir edilen "mazot" olduğunu kaydeden Gamzeli, "Çiftçimizin en fazla ilgilendiği fiyat değişimlerinin başında motorin fiyatları gelmektedir. Çünkü, motorin fiyatlarındaki değişimden çiftçimiz doğrudan etkilenmektedir. Çankırı'da yaygın olarak ekilen buğdaydan örnek verecek olursak, 2016 yılı maliyet hesabına göre buğdayda üretim maliyeti içinde mazotun payı yüzde 15." dedi.

- "Türkiye'de ilk kez Çankırı başlattı"

Türkiye'de ilk kez Çankırı Ziraat Odasının bu uygulamayı başlattığını dile getiren Gamzeli, "Çiftçimizin sorununa merhem olmak, daha ucuz mazot sağlamak üzere, Çankırı Ziraat Odası olarak Çankırı'da tüm akaryakıt bayilerine teklif sunduk. Bugün burada en düşük fiyat veren firmamızla anlaşma imzalıyoruz." diye konuştu.

Talepte bulunan tüm üyelerine, akaryakıt alışverişlerinde indirim sağlayan manyetik kartlar dağıtacaklarını söyleyen Gamzeli, şöyle devam etti:

"Anlaşmalı bayide çiftçimiz, istediği pompadan bu kartı gösterecek. Ardından nakit ve tek çekim kredi kartıyla mazotunu, benzinini, otogazı alacak. Çiftçimize, anlaşma yaptığımız bayide mazota yüzde 11, benzin ve otogaza yüzde 6 ve üretici kartlarına yüzde 2 indirim uygulanacak. Çankırı'da çiftçimiz, bugün itibariyle mazotu 3 lira 88 kuruş yerine 3 lira 45 kuruştan, kurşunsuz benzini 4 lira 58 kuruş yerine 4 lira 30 kuruştan, otogazı 2 lira 35 kuruş yerine 2 lira 20 kuruştan alabilecek. Böylece çiftçimiz, bayilere göre değişmekle birlikte, litrede, mazota 43 kuruş, kurşunsuz benzine 28 kuruş, otogaza 15 kuruş daha az para ödeyecek."

Uygulamayla yılda 2 bin litre mazot kullanan çiftçinin 860 lira daha az para ödeyeceğine işaret eden Gamzeli, bir dekara sezonda 12 litre mazot harcandığını, çiftçinin 1 dekardaki karının 7 lira 8 kuruş olduğunu belirtti.

Akaryakıt firması sahibi Nurettin Buyruk ise çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Grup şirketleri olarak firmalarına ait otomotiv, traktör, sigorta ve mobilya satışlarında çiftçilere ayrıca indirimler uygulayacaklarını bildiren Buyruk, çiftçilere kazançlı bir sezon temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından protokol imzalanarak bazı çiftçilere indirim kartları dağıtıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.