Çankırı

Çankırı'nın asırlık camilerine ramazan ilgisi

11:20 29 Haziran 2016
Çankırı'nın asırlık camilerine ramazan ilgisi

ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da mimarilerinin yanı sıra hikayeleriyle de dikkati çeken asırlık camiler, özellikle ramazan ayında yoğun ilgi görüyor.

Yapılışlarına ilişkin farklı hikayeleri bulunan 781 yıllık Taş Mescit ile 619 yıllık İmaret, 458 yıllık Sultan Süleyman, 407 yıllık Alibey, 300 yıllık Buğdaypazarı camileri ve 296 yıllık Yeni Camii, vatandaşlara ibadetin manevi huzurunu tarihi ortamda yaşama imkanı sunuyor.

Çankırı Müftü Yardımcısı Abdullah Sağır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında tarihi camilere ilginin arttığını belirtti.

Türk halkının kadirşinas olduğunu vurgulayan Sağır, "Türk milleti, atalarının mirasına sahip çıkan bir millettir. Atalarının eser olarak geride bıraktıkları cami, mescit, medrese gibi ne kadar müessese varsa halkımız sahip çıkarak onu yaşatma, diriltme gayreti içerisinde olmaktadır." dedi.

Kentte bulunan tarihi camilerin gerek gündüz gerekse teravihte yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Sağır, kendilerinin de bu camilere görevli seçerken daha fazla özen gösterdiklerini kaydetti.

Tarihi camilerde görev yapan imam hatip, müezzin gibi görevlilerin ses, kıraat bakımından seçkin olduklarını belirten Sağır, bunun da bu camilere ilgiyi etkileyen faktörler arasında bulunduğunu anlattı.

Çankırı'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli eserler yapıldığına dikkati çeken Sağır, şunları söyledi:

"Selçuklu döneminde 1235'te Taş Mescit inşa edilmiş. Daha sonra Peygamberimizin hadislerinin okutulduğu bir medrese eklenmiş. En eski mescit burasıdır. Ondan sonra 15. yüzyıldan kalma İmaret Camisi bulunuyor. Candaroğlu Kasım Bey tarafından yaptırılmıştır. Kanuni zamanında yaptırılan Sultan Süleyman Camisi de önemli eserlerdendir. Ayrıca İplik Pazarı, Buğdaypazarı ve Yeni Cami ile Alaca Mescit başta gelen tarihi yerlerimizdir. Halkımız bu camileri ramazanda ihya etmek için yoğun ilgi göstermektedir."

İbadet için tarihi camileri tercih edenlerden Osman Akpınar, özellikle cuma ve teravih namazlarında camilerin dolup taştığını söyledi. Akpınar, "Tarihi camilerde insanlar daha rahat namazını kılıyor. O nedenle öncelikli olarak tarihi camileri tercih ediyoruz." diye konuştu.

Fikri Demirok da tadilat nedeniyle uzun bir süre kapalı kalan Sultan Süleyman Camisi'nin ibadete açılmasının kentte sevinçle karşılandığını ifade etti.

Tarihi camilerin hepsinin ecdatlarından kalan önemli eser olduğunu vurgulayan Demirok, "Cami 4 yıldır tadilatta olduğu için halkımız burada ibadet etmeye susamıştı. Ramazan ayıyla tıklım tıklım doldu. Kıyamete kadar ecdattan kalan camilerin ayakta kalmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Kentteki bazı tarihi camilerle ilgili bilgiler şöyle:

- Kanuni Sultan Süleyman Camisi

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'ın kalfası Sadık Usta'ya yaptırılan caminin diğer isimleri de Büyük Cami ve Ulu Cami olarak biliniyor. 1522'de inşa edilmeye başlanan ve 1558 yılında tamamlanarak ibadete açılan caminin kitabesi sülüs hatla yazılmış.

- Taş Mescit

Kentte Selçuklu döneminden kalma en önemli yapı olduğu belirtiliyor. İki ayrı yapıdan oluşan eserin şifahane kısmı Anadolu Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat zamanında Çankırı Atabeyi Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmış, 1242 yılında bir de darulhadis kısmı ilave edilmiş.

Caminin girişinde gövdeleri birbirine dolanan iki ejder (yılan) motifi bulunuyor. Ejderlerin başları birbirine karşılıklı gelecek şekilde biçimlendirilmiş. Kabartmanın orijinalinin kaybolması üzerine sonradan aslına uygun olarak yaptırılan yenisi yerine konulmuş.

- Alibey Camisi

Alibey Mahallesi'nde bulunan caminin kitabesinde 1609 yılında yapıldığı kaydediliyor. Sultan Süleyman Camisi'nden sonra kentteki ikinci taş yapı olan caminin mihrap ve minberi süslemesiz şekilde yapılmış.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.