Çankırı

Köy konağını müzeye çevirdiler

11:19 01 Kasım 2016
Köy konağını müzeye çevirdiler

ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'nın Ildızım köyü sakinleri, köy konağını tarım aletleri ve eski eşyaların sergilendiği müzeye dönüştürdü.

Korgun ilçesine bağlı Ildızım köyü sakinleri, fazla kullanılmamasından dolayı köy konağını farklı şekilde değerlendirme kararı aldı. Köy sakinlerinden bazılarının eski eşyalara meraklı olması nedeniyle, konağın müzeye dönüştürülmesine karar verildi.

Köy sakinleri, atalarından kalan eşyaları yerleştirdikleri konağı "köy müzesine" dönüştürdü.

Ildızım Muhtarı Mehmet Ali Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı kişilerin boş duran köy konağının müze olarak değerlendirilmesi teklifinde bulunduğunu söyledi. Teklifi diğer köy sakinlerinin de olumlu bulması üzerine çalışmalara başladıklarını belirten Türkyılmaz, "Köy konağının dedelerimiz tarafından kullanılan alet ve eşyaların sergilendiği bir müzeye dönüşmesinin uygun olacağına karar verdik. Herkes elinden gelen katkıyı verdi." dedi.

Eskiden kullanılan birçok malzemenin müzede bulunduğunu dile getiren Türkyılmaz, şöyle devam etti:

"Büyüklerimiz tarafından çiftçilik yaparken kullanılan bazı araçlar burada bulunuyor. Kağnı tekerlekleri, sandıklar, oraklar, çeşitli boylarda heybeler bunların başında geliyor. Bunun dışında evlerde kullanılan bazı malzemeler de müzemizde sergileniyor. Farklı boylarda tencere ve tabaklar, eski kıyafetler, çoban gereçleri, kadın ve erkeklere özgü yöresel kıyafetler, gaz lambaları, su mataraları, gözyaşı şişeleri ve oturma sedirleri müzemizde var. Müzede en çok dikkati çeken ise Kurtuluş Savaşı'ndan kalma dürbün ile bir arkadaşımız tarafından yapılan maket köy evleri."

Buldukları eşyaları değerlendirmek amacıyla müzeye getirdiklerini anlatan Türkyılmaz, "Müzemizde yaklaşık bin 500 parça eşya bulunuyor. Köy sakinleri buldukları eşyaları getiriyor. Müzemiz de bu şekilde büyümeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

- Ziyarete gelenler oluyor

Müzelerine ziyaretçilerin gelmeye başladığını belirten Türkyılmaz, "Müzemizi duyup görmek için gelenler oluyor. Bundan sonra da görmek isteyenler, gelip burayı gezebilir. Tarihini ve eski köy yaşantısını görmek isteyenleri müzemize bekliyoruz." dedi.

Muhtar Türkyılmaz, müzeyi başka bir yere taşımak istediklerini söyleyerek, "İlkokulumuz, öğrenci yetersiz olduğu için kapandı. Okul binası buraya göre daha geniş. Müzemizi okul binasına taşımayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Müzeyi daha güzel hale getirmek için kafa yorduklarını dile getiren Türkyılmaz, Çankırı Müze Müdürlüğünden destek beklediklerini söyledi.

Müzeyi gezenlerden Hilmi Çelikel ise bir arkadaşını ziyaret için gittiği köyde, müzeyi öğrendiğini ifade etti. Çelikel, "Köy ziyaretimiz sırasında halkın desteğiyle buraya bir müze yapıldığını öğrendik. Müze tarzı yerleri gezmeyi sevdiğimiz için buraya geldik." dedi.

Köyde böyle bir müzeyle karşılaşınca şaşırdığını dile getiren Çelikel, "Köy sakinlerinin böyle bir çalışma yapması çok güzel olmuş. Bu bölge hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin, daha önceki dönemlerde çiftçilerin kullandığı malzemeleri merak edenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. Tarih meraklıları burayı görmeli." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.