Çankırı

Çankırı'da coğrafi işaret tescili alma çalışmaları

16:34 28 Ağustos 2017
Çankırı'da coğrafi işaret tescili alma çalışmaları

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Emre Akbıyık, coğrafi işaret tescilinin tüm dünyada 100 milyar avroluk bir ekonomiye hitap ettiğine işaret ederek, "Türkiye bu anlamda 2 bin 500 civarında ürünün tescillenmesine müsait bir ülke. Çankırı'da da kaya tuzu, küpecik peyniri, Kızılırmak kavunu, Eldivan yağlı çöreği gibi ürünlerimize coğrafi işaret tescili alacağız." dedi.

Akbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çankırı'da kırsal kalkındırmayı canlandırmak için birtakım çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Düzenledikleri eğitimlerle Çankırı'da bulunan ürünlerin coğrafi işaret tescilini alabilmek için çalıştıklarını ifade eden Akbıyık, "Coğrafi işaret tescili, katma değer sağlamasının yanında bu ürünlerin gelecek kuşaklara mevcut usullerle aktarılmasını, bunların devamlılığının sağlanmasının da önünü açıyor. Coğrafi işaret tescili tüm dünyada 100 milyar avroluk bir ekonomiye hitap ediyor. Türkiye bu anlamda 2 bin 500 civarında ürünün tescillenmesine müsait bir ülke. İlimizde de tespitlerimize göre 40-50 civarında ürünün tescile konu olması mümkün. Çankırı'da da kaya tuzu, küpecik peyniri, Kızılırmak kavunu, Eldivan yağlı çöreği gibi ürünlerimize coğrafi işaret tescili alacağız. Bunun için çalışmalarımız sürüyor."

Coğrafi işaret tescili alınan ürünlerin hem bölgeye hem de Türkiye'ye büyük katkılar sağladığının altını çizen Akbıyık, tescillenmiş ürünler sayesinde bölgenin ekonomisinin canlandığını, böylece bölgeden göçün önlendiğini hatta bunun tersine göçü tetiklediğini ifade etti.

Eldivan yağlı çöreği üreticisi Leyla Barbaros da Eldivan yağlı çöreğinin yörede uzun bir geçmişe dayandığını söyledi.

Eldivan çöreğinin tarih boyunca bölgede üretildiğini vurgulayan Barbaros, "Çocukluğumuzda kadınlar fırınlarda yapardı bu ekmeği. Daha sonra yeni nesil daha çok tüketim odaklı olduğu için bu işi daha profesyonelce yapmaya karar verdik. Çünkü bu ürünün hiç bozulmadan gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaya çalıştık. Eldivan çöreğimiz tarih boyunca hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yapılmaya devam ediliyor." diye konuştu.

Çöreğin kendine has şekli ve tadı olduğunu belirten Barbaros, şunları kaydetti:

"Eldivan ekmeği ilk önce hamur yuvarlak açılır, yağlandırılır ve üçgene dönüştürülür. Daha sonra tekrar yağlandırılarak dinlendirilmeye alınır ve pişirilir. Neden üçgen yaparız? Çünkü, Anadolu toprakla uğraşan tarım bölgesidir. Ekmeğimizi de bağda, bahçede bıçaksız, her şekilde tüketime sunabiliriz. Coğrafi işaret olarak tescillenmesi de hayallerimizin gerçekleşmesi demektir. İnşallah gerçekleşir ve bu ekmeği dünyaya duyururuz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.