Çankırı

GİRİŞİMCİ KADINLAR - Önce iş hayatına atıldı, sonra mahallenin sorunlarına el attı

11:08 17 Eylül 2017
GİRİŞİMCİ KADINLAR - Önce iş hayatına atıldı, sonra mahallenin sorunlarına el attı

MUHAMMED KAYGIN - Çankırı'da yaşayan 45 yaşındaki Cemile Eskisucu, eşinden kalan pet shop mağazasını 13 yıldır çalıştırmasının yanı sıra 3 senedir muhtarlığı başarıyla sürdürüyor.

Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan ikiz annesi Eskisucu, 2004 yılında eşinin vefatının ardından zor bir dönem geçirdi. Eskisucu, önce devretmeyi düşündüğü eşinden kalan pet shop mağazasını daha sonra çalıştırmaya karar verdi.

İş hayatına atılan Eskisucu, 2014 yılında da bir arkadaşının tavsiyesi üzerine mahalle muhtarlığına aday oldu. Seçimi kazanan Eskisucu, 3 yıldan bu yana işinin yanı sıra muhtarlığı da başarıyla sürdürüyor.

Eskisucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin vefatının ardından esnaflık hayatının başladığını söyledi.

Pet shop mağazasının kendisine eşinden kaldığını dile getiren Eskisucu, "Eşim vefat ettiğinde ev hanımıydım. İlk başlarda dükkanı devretmeyi düşündüm. Sonra dükkana indim ve işi devam ettirmeye karar verdim." dedi.

Pek çok zorluk yaşadığını, eşi vefat ettiğinde çocuklarının 11 yaşında olduğunu belirten Eskisucu, "Tek başımayım, hiç kimsenin yardımı, desteği yok. Denizden çıkmış balık gibiydim. Sadece eşimin arkadaşları destek verdi bana. Zorluklara rağmen çocuklarım sayesinde hayata bağlandım. Bu sayede başarılı oldum." ifadelerini kullandı.

Kalabalık içinde yalnız kalmanın çok zor olduğunu vurgulayan Eskisucu, "Başlarda bayan olmanın zorluklarını yaşadım ama her zaman söylerim, bir erkek yapıyorsa bayan neden yapmasın? Ben Çankırı'da ilk defa bayan muhtar olduğum gibi akvaryumculukta da ilkim. 30 yıllık dükkanı 13 yıldır ben çalıştırıyorum. Şimdi çocuklarım büyüdü, onlar da bana destek oluyor." diye konuştu.

Eskisucu, 2014 yerel seçimlerinden önce bir muhtar arkadaşının "Bu kadar koşuşturuyorsun, gel bir de muhtar adayı ol" dediğini, önce bunun kendisine mantıklı gelmediğini aktararak, şunları kaydetti:

"(O kadar işimin arasında bir de muhtarlıkla mı uğraşacağım) diye düşündüm. Sonra sakin kafayla düşündüğümde 'Neden olmasın' dedim ve aday olmaya karar verdim. Başta çocuklarım bile aday olmama karşı çıktı. Onlara 'Muhtar olmakta ne var, erkeklerin yaptığı her işi bayan da yapar' dedim. Kadınlar yeter ki azmetsin, istesin, başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Aday oldum ve vatandaşlarımın sayesinde muhtar oldum."

- "Hem esnaflığı hem de muhtarlığı beğeni topluyor"

Cemile Eskisucu'nun oğlu 24 yaşındaki Alper Eskisucu da böyle bir anneye sahip bulundukları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Annelerinin yıllarca kendileri için zorluklar çektiğine işaret eden Eskisucu, şimdi annelerini rahat ettirmek için gayret gösterdiklerini anlattı.

Mahalle esnafından Ali Kara da Cemile Eskisucu ile yıllardır komşu olduklarını belirterek, "Eskisucu'nun hem esnaflığı hem de muhtarlığı herkes tarafından beğeni topluyor. Birçok kadın cesaret edemez ama Cemile hanım muhtar olmayı başardı ve çok da başarılıdır. Herkesin işine koşturuyor. Herkes ondan memnun." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.