Kadınların korkulu rüyası!

Vajinismus hastaları genel olarak birbiri için uyumlu ve birbirini seven çiftlerden oluşuyor.

Kadınların korkulu rüyası!
Kadınların korkulu rüyası!
GİRİŞ 03.09.2014 08:00 GÜNCELLEME 03.09.2014 10:36

Vajinismus, vajinanın üçte bir aşağı kısmında yer alan kasların ilişki sırasında istem dışı kasılması ve bu nedenle ilişkinin gerçekleşememesi veya oldukça zorlu şekilde olması şeklinde izlenen bir cinsel sorundur.

 Dr. Süleyman Eserdağ vajinismus hakkında bilgi verdi.

Hayatlarında da genel anlamda çok iyi arkadaş olan bu çiftlerdeki cinsel sorunlar zaman zaman bazı tartışmalara yol açsa da, sorunu yaşayan çiftler birbirlerinden vazgeçemiyor.

Tedaviden çekinen, utanan, tedavi olamayacağını düşünen veya bu tuhaf hastalığın tamamen kendilerine ait bir sorun olduğunu düşünerek tedavi olmayı reddeden çiftlerin bir kısmı, yıllarca süren evliliklerini seksten uzak (aseksüel) şekilde devam ettirebiliyorlar. 

Cinsel ilişkide neler yaşanır?

İlişkinin ön sevişme kısmında haz ve uyarılma olmasına rağmen, birleşme anı geldiğinde sorunu yaşayan kadın kendisini ‘panik atak benzeri’ bir durumda kasmaktadır. Aşırı heyecanlanma ve gerginlik, terleme, çarpıntı, titreme, soluk soluğa kalma, ağlama, hatta bazı hastalarda ölme hissi dahi oluşmaktadır.

Uyarılmanın azalması ile birlikte vajinal ıslaklık, yerini ani gelişen bir kuruluğa bırakmaktadır. Kalça yana veya geriye çekilerek hareket ettirilmekte, kadın korku içerisinde eşini eli veya ayağı ile iterek engellemeye çalışmaktadır. Eşinin bu durumu karşısında erkek eş ereksiyonunu sürdürememekte ve ilişkiyi sonlandırmaktadır. Her bir olumsuz deneme umutsuzlukları bir miktar daha arttırır. 

2003 yılından bu yana vajinismus öncelikle olmak üzere, kadınlardaki cinsel problemlerin çözümünde Ankara kliniğimizdeki istatiksel verilere göre, vajinismus hastalarının yaklaşık % 40’sinde zaman içinde erken boşalma, sertleşme veya cinsel isteksizlik sorunlarından en az bir tanesi izlenmektedir.

Erkeklerde görülen cinsel sorunların pek çoğu, kadınlardaki istemsiz kasılmalara bağlı ortaya çıkmıştır ve basit tedavilerle rahat bir şekilde çözüme ulaşmaktadır. Nadiren, erkeklerdeki cinsel sorunlar daha önceden de vardır. 

Jinekolog Muayenesi ile Vajinismus Düzeyleri 

Vajinismus sorununun ağrılığını ifade eden bu derece sınıflaması ilk defa Lamont ismindeki bir biliminsanı tarafından 1978 yılında yapılmıştır. Vajinismus hastalığında yapılan ilk jinekolog muayenesi sonucuna göre 4 ayrı düzey vardır. 1. düzey en hafif, 4. ‘sü en ağır düzeyi tarif eder. Demek ki; her vajinismus hastasındaki vajinismus düzeyi (derecesi) diğerinden farklı olabilmektedir. 

Son yıllarda ‘Pacik’ isimli bir biliminsanı tarafından muayene sırasında vücutsal ifadelerinin yoğunluğu içeren vajinismusun 5. düzeyi tanımlanmıştır. Bu en ağır düzeydeki vajinismus hastaları jinekolog muayenesi sırasında bulantı, öğürtü, kusma, bayılma, bilinç kaybı, jinekolojik muayene masasından kaçma, hatta doktora saldırma gibi davranışlarda bulunurlar. 

Vajinismus tedavisi mümkündür!

Düzeyi ne olursa olsun, günümüzde uygulanan modern ve bilimsel yöntemler sayesinde vajinismus tedavisi mümkündür. Tedavinin kısa sürede başarısında; hastanın kendisine ve terapistine duyduğu güven, sabır ve verilecek ödevleri harfiyen uygulaması son derece önemlidir. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!
Japon deprem uzmanından yeni uyarı! 'Asıl fay daha kırılmadı'