Bebekler anne karnında da ağlıyor

Bilimadamları, doğmamış bebeklerin acıya bağlı yüz ifadelerini ana karnında 'prova ettiklerini' açıkladı.

Bebekler anne karnında da ağlıyor
Bebekler anne karnında da ağlıyor
GİRİŞ 07.06.2013 16:00 GÜNCELLEME 07.06.2013 16:00

Araştırmacılara göre, bebekler, doğumdan sonra ağlama ya da mimiklerle nasıl iletişim kuracaklarını daha doğmadan öğreniyorlar.

Ultrason taramalarının sonuçlarını inceleyen bilimadamları, bebeklerde yüz  hareketlerinin hamilelik döneminde başladığını, bu hareketlerin  gülümsemeden daha karmaşık kaş ve burun hareketlerine kadar değişiklik  gösterdiğini belirlediler.

Araştırma ekibinin başındaki Dr. Nadja  Reissland, bebeklerde normal gelişme sürecinin bu aşamasını tam olarak  anlamanın, doktorlara olası sorunları teşhis etmede yardımcı olacağını  söyledi.

Dr. Reissland, "Doğmamış bebeklerin acıyı  hissedip edemediklerini henüz bilmiyoruz. Belirlenen hareketlerin,  kendilerini nasıl hissettiklerine bağlı olup olmadığı da açık değil" dedi.

Araştıma  sonuçlarını değerlendiren Dr. Reissland, yüz hareketlerinin, hislerden  çok beynin gelişimiyle ilgili olduğuna inandıklarını  söyledi. Araştırmada ana karnındaki sekiz kız ve yedi erkek bebeğin dört  boyutlu ultrason tarama kayıtları incelendi.

Daha önce yapılan  araştırmalarda da, henüz doğmamış sağlıklı bebeklerde yüz hareketlerinin  hamilelik sırasında başlayıp geliştiği belirlenmişti.

Dr. Nadja  Reissland, Bebeklerde hissettikleri acıyı anlatabilme becerisinin büyük  önem taşıdığını, doğumdan sonra hissettikleri sıkıntıyı ya da acıyı  ancak bu sayede ifade edebildiklerini belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
7 milyon kişi Türkiye'ye gelecek! Uçak yetişmiyor
İsrail'in savunma maliyeti dudak uçuklattı