Çocukları güneşten koruyun!

Küçük yaşta uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın cilt kanserini tetiklediği bildirildi.

Çocukları güneşten koruyun!
Çocukları güneşten koruyun!
GİRİŞ 25.06.2013 11:29 GÜNCELLEME 25.06.2013 11:46

Uzmanlar, çocukların cildinin güneşin zararlı ışınlarına karşı yetişkinlere göre üç kat daha fazla hassas olduğunu ifade etti.

Savunma mekanizmaları henüz tam olarak gelişmediği için üç yaşından küçüklerin mümkün olduğunca güneş ışınlarından korunması önerisinde bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur, şunları kaydetti:

"Cilt kanserinin nedenlerinin yüzde 80'i küçük yaşta alınan güneş ışınlarıdır. Küçük yaşta uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak cilt kanserini tetikler. Bu nedenle aileler, çocuklarını gerekli olmadığı müddetçe güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkarmaması gerekiyor. Çocukların hassas ciltler için geliştirilen koruyucu ürünlerin kullanılması önemli. Ailelerin bu konuya özen göstermesi gerekiyor."

"Dışarıda çalışanlar risk altında"

Prof. Dr. Neslihan Şendur, yaz aylarında güneşin altında, sıcak ortamlarda ya da yüksek ısıya maruz kalınan yerlerde çalışarak geçimlerini sağlamak durumunda olanların da bazı riskler taşıdığını, mutlaka koruyucu tedbirler alması gerektiğini aktardı. Şendur, "Pide ustaları, dönerciler, kaynakçılar, tarım işçileri gibi sürekli açık havada veya sıcak ortamda bulunanlar mümkünse vardiyeli çalışmalı. Ayrıca mümkün olduğunca kendilerini rahat hissedecekleri kıyafetleri seçmeli. Bol su ve ayran içmeli ve koruyucu krem kullanmalı" diye konuştu.

Sarışın, mavi gözlü, açık tenli kişilerin güneş ışınlarından çok çabuk etkilendiğine işaret eden Prof. Dr. Şendur, bu özellikteki kişilerin güneşin dik olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları, denize ise güneş ışınlarının etkisini kaybettiği saatlerde girmeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmanın en önemli yolunun güneş kremi olduğunu ancak bu ürünleri kullanmanın da bazı kurallarının bulunduğunu anlatan Neslihan Şendur, bu ürünün güneşe çıkmadan önce sürülmesi ve sık sık yenilenmesi gerektiğini bildirdi.

Koruyucu ürünlerin güneşin zararlı ışınlarını önemli ölçüde bloke ettiğine kaydeden Şendur, "Giyilen kıyafetlere, güneşe maruz kalma zamanı ve süresine dikkat edilmediği sürece yeterli miktarda korunma sağlanamaz. Burada önemli husus, kullanılan güneş kremlerinin cilt tipine göre seçilmesi. Örneğin, açık tenli ve ince ciltli kişiler çabuk kızarır, kolay kolay bronzlaşmaz ve sürekli çok yüksek korumalı kremkullanmaları gerekir" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!