Mutlu çocuk büyütmenin yolları

"Psychology Today" dergisinde Pam Allyn'in kaleme aldığı makalede, çocuklar için güvenli ve mutlu bir çevre hazırlamak için atılabilecek bazı kolay adımlara yer verildi.

Mutlu çocuk büyütmenin yolları
Mutlu çocuk büyütmenin yolları
GİRİŞ 13.07.2013 16:07 GÜNCELLEME 13.07.2013 16:07

Makalede, her gün yüksek sesle kitap okunması önerisinde bulanan Allyn, yüksek sesle kitap okumanın, çocuğa verilecek en kolay ve uzun vadeli "hediyelerden" biri olduğunu belirtti

Allyn, farklı türlerdeki yazıların yüksek sesle okunmasının çocuğun farklı türlerle "kucaklaşmasını" sağladığını ifade etti. Allyn ayrıca, Avustralya'da yapılan bir araştırmanın, her gün yüksek sesle okunan kitapları dinleyen çocukların zekasının diğerlerinden neredeyse bir yıl ileride olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Makalede, çocuğun fikirleri, "keşifleri" ve deneyimlerinin günlük olarak not edilmesi de tavsiye edildi. Böylece çocuğun, kendi dünyasına daha yakından bakabileceği, sözlerini ve deneyimlerini önemli, değerli hissedebileceği belirtildi.

Makalede, birlikte şarkı söylemenin çocuğun hayatındaki en eğlenceli aktivitelerden biri olduğu vurgulandı. Bebekler için ninnilerin ileri yaşlarda okuma-yazma beceresini etkilediği, çocuklar için şarkıların daha karmaşık fikirlerin ortaya çıkmasını ve dilbilgisinin öğrenimini desteklediği belirtildi. Ayrıca, şarkının çocuklarda hafızayı güçlendirdiği ifade edildi.

Pam Allyn, her hafta çocukla birlikte yeni bir şey öğrenme önerisinde de bulundu. Birlikte dans kursuna gidilebileceğini ya da bahçe ekilebileceğini belirten Allyn, böylece çocuğun hem merak ve öğrenmeye verilen değeri anlayacağını hem de yeni oyun alanları bulacağını vurguladı.

Allyn, yemeğin aileyi birleştiren "bir tutkal" gibi olduğunu ifade ederek mutlu çocuk büyütmek için birlikte yemek pişirilebileceğine de dikkati çekti. Çocuğun şef yardımcısı yapılabileceğini vurgulayan Allyn, mutfakta çalışmanın hem konuşma hem öğretme hem de öğrenme imkanı sunduğuna işaret etti.

Makalede, olumlu cümlelerin rutin hale getirilmesi gerektiği belirtilerek, çocuğun seçimlerinin güzel sözlerle desteklenebileceği ve onunla gurur duyulduğunun gösterilebileceğine de yer verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ölüme neden olan ihmaller zincirine CHP'den pişkin destek!
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da