Evde çocuk bakan kişiye tazminat yolu

Ankara 6. İş Mahkemesi, sigortasız olarak evde çocuk bakıcılığı yapan bir kişinin açtığı tespit davasını kabul etti

Evde çocuk bakan kişiye tazminat yolu
Evde çocuk bakan kişiye tazminat yolu
GİRİŞ 18.07.2013 11:56 GÜNCELLEME 18.07.2013 11:56

Davacı kadının avukatı Yılmaztekin, kararın, "müvekkilinin kıdem ve ihbar tazminatı almasının önünü açtığını" kaydetti.

Ankara 6. İş Mahkemesi, sigortasız evde çocuk bakıcılığı yapan bir kişinin açmış olduğu tespit davasını kabul etti. Davacı kadının avukatı Kemalettin Yılmaztekin, kararın, "müvekkilinin kıdem ve ihbar tazminatı almasının önünü açtığını" söyledi.

Nevin Ulusoy adlı kadın, Mayıs 2009-Kasım 2010 arasında bir ailenin yanında sigortasız olarak çocuk bakıcılığı yaptığı ve zam istemesi üzerine işten atıldığı gerekçesiyle avukatı Kemalettin Yılmaztekin aracılığıyla dava açtı.

Ulusoy, davayla sigortasız çalıştığı sürenin tespitinin yanı sıra, bin 100 lira kıdem, 400 lira ihbar ve 200 lira da fazla çalışma ücreti olmak üzere toplam bin 700 lira tazminat talep etti.

Davayı gören Ankara 6. İş Mahkemesi, hizmet tespiti davası ile tazminat davasını ayırarak öncelikle hizmet tespitine ilişkin davayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, yargılama sonucunda Ulusoy'un, 15 ay boyunca çalıştığını tespit etti.

"Dava, Türkiye'de örnek teşkil edecek."

Mahkemenin gerekçeli kararında, Ulusoy'un 4 Mayıs 2009'da M.O.B'nin evinde 950 lira karşılığında çocuğunun eğitim ve bakıcılık görevini yapmaya başladığı, bunun SGK'yabildirilmediği belirtildi.

Taraflar arasındaki ihtilafın davacının ev işlerinde mi çalıştığı, yoksa çocuk mu baktığı konusunda olduğuna dikkat çekilen kararda, davacının çocuk baktığını ileri sürdüğü, davalı vekilinin ise davacının ev işlerinde çalışan kapsamında çalıştığını savunduğuna yer verildi.

Kararda, davacının çocuk bakımı işinde çalışmış kabul etmek gerektiği kaydedilerek, davacı kadının 4 Mayıs 2009-31 Kasım 2010 arasında aylık 950 lira net ücretle davalının çocuğuna baktığının tespitine karar verildiği ifade edildi.

AA muhabirine kararı değerlendiren Avukat Kemalettin Yılmaztekin, Türkiye'de çocuk bakıcılarına sigorta yapılmadığına, dolayısıyla işlerine son verildiğinde tazminat ödenmediğine dikkat çekti ve kararın bu anlamda ilk olduğunu söyledi.

Davayla müvekkilinin sigortasız çocuk bakıcılığı yaptığının tespit edildiğini kaydeden Yılmaztekin, bu davanın, tazminat talepleri için bekletici sorun yapıldığını anlattı. Yılmaztekin, "Mahkeme, 'hizmettespit davası Yargıtay'a gitsin, kesinleşsin, tazminata hükmedeyim' diyerek tazminat taleplerimiz için bu davayı bekletici sorun yaptı. Biz de bekliyoruz.Bir mahkeme, ilk defa bir çocuk bakıcısının hizmetinin sigorta kapsamında değerlendirilmesine ve hizmetleri neticesinde kıdem ve ihbar tazminatı almasına karar verdi. Dava, Türkiye'de örnek teşkil edecek."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı