Çocukların ayakkabıları ayaklarına ne kadar uygun?

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nce yapılan, okulöncesi dönemdeki çocuklarda ayakkabı uygunluğunun değerlendirilmesine yönelik tez çalışmasında, ayakkabıların uygun olmayan özelliklere sahip olduğu belirlendi.

Çocukların ayakkabıları ayaklarına ne kadar uygun?
Çocukların ayakkabıları ayaklarına ne kadar uygun?
GİRİŞ 02.02.2014 12:48 GÜNCELLEME 02.02.2014 12:48

Ailelerin farklı sosyokültürel seviyelerini yansıtabilecek bölgelerinden rastgele 16 anaokulu seçilerek, bunlara devam eden 4 ile 6 yaşları arasındaki bin çocuğun, okul içi ve dışında giydiği ayakkabılar değerlendirildi.

Ayakkabıların uygunluğu, 'Ayakkabı Değerlendirme Ölçeği' ile ölçüldü. Ayak ölçümleri ise ayak izi yöntemi kullanılarak yapıldı. Çalışma sonucunda çocukların giydiği ayakkabıların, özellikle günün büyük bölümünü hareketli geçirdikleri okulda giydiklerinde daha belirgin olmak üzere uygun olmayan özelliklere sahip olduğu gözlendi. Ailenin sosyokültürel durumuyla çocuğun giydiği ayakkabıların uygunluk düzeyi arasında ise bir ilişkiye rastlanmadı. Ayakkabı puanlarının erkeklerde kızlara göre daha yüksek bulunması çalışmanın diğer önemli bir sonucu oldu. Sakarya Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, küçük çocuklara mutlaka ayakkabı giydirmek için uğraşmanın doğru olmadığını söylüyor. 6 yaşından önce ayakkabının çok kullanılmasının düztabanlığı arttırdığını kaydeden Köse, "Bu nedenle özellikle evde, çocukların mümkün mertebe çıplak ayak veya çorapla dolaşması teşvik edilmeli. Okulöncesi çocuklara panduf, sandalet, terlik, bez ayakkabı, babet gibi stabilizasyon özelliği az şeylerin giydirilmemesi gerekir. Bunlar bağ dengesizliklerine yol açarak, ayak gelişimini olumsuz etkiler. Okulöncesi çocuklarda en uygun ayakkabı, spor ayakkabıdır." dedi.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor