Bilgisayar oyunları şiddete yöneltiyor

Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlknur Peder, günümüzde çocukların ve gençlerin çok küçük yaşlardan itibaren uzun süre bilgisayar oyunu oynadığını, oyunlardaki şiddet içeriğine alıştığını belirtti.

Bilgisayar oyunları şiddete yöneltiyor
Bilgisayar oyunları şiddete yöneltiyor
GİRİŞ 28.02.2014 11:50 GÜNCELLEME 28.02.2014 11:50

Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlknur Peder, "Çocuklar artık birine zarar vermenin çok kötü olduğunu algılayamıyor, bir süre sonra da hayvanlara yönelik vahşet haberlerini okumaya başlıyoruz" dedi.

Öfke kontrolü, iletişim becerileri, çocuk ve ergen iletişimi konularında seminerler düzenleyen İlknur Peder, gelişen teknoloji ile farklılaşan psikolojik sorunları değerlendirdi.

İnternet, sosyal medya, bilgisayar oyunları bağımlılığı, ikili ilişkilerdeki bağlanamama sorunu ve sık partner değiştirme ile mutsuzluk hastalığının artık daha sık tartışıldığını dile getiren Peder, bu rahatsızlıkların tedavisi için eski kuram ve terapi yöntemleriyle hareket ettiklerini, ancak psikologların günümüz yaşam koşullarına uygun teknikler geliştirdiğini de kaydetti.

Beklentilerin yükseldiğini ve mevcut koşulların insanları artık mutlu edemediğini dile getiren Peder, "İnsanlar artık anın tadını çıkaramıyor, ilerleyen süreçte de çabalamaktan vazgeçip depresyona girebiliyor. Hayalindeki ben ile gerçek ben arasında kopuşlar yaşandığında psikolojik sorunlar şizofreniye kadar gidebiliyor" diye konuştu.

Sokak hayvanlarına yönelik şiddet

İnternet, bilgisayar ve oyun bağımlılığı nedeniyle çocuk ve gençlerin tehlike altında olduğunu dile getiren İlknur Peder, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer çocuk veya genç sosyal ilişkilerini kısıtlayıp sorumluluklarından uzaklaşıyorsa, günün büyük bölümünü bilgisayar başında geçiriyorsa o zaman bağımlılıktan söz edebiliriz. Bu durum gerçek hayatta da olumsuzluğa neden oluyor. Çünkü sanal ortamda istediği kişiliği oluşturabilen kişi gerçek hayatta istediklerini elde edemiyor. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren bilgisayar oynuyor ve her gün onlarca, yüzlerce kişiyi oyunda öldürüyor. Bir yerden sonra birini öldürmenin, zarar vermenin çok kötü olduğunu algılayamıyor. Yıllarca bilgisayar ortamında birini öldüren çocuk için ölüm ve vahşet normalleşmeye başlıyor."

Son günlerde özellikle sokak hayvanlarına yönelik şiddetin de arttığını anlatan Peder, "Masum bir kediye uygulanan zulmü günlerce tartıştık. Hatta bir gencin bu vahşeti sosyal medyada paylaşmasına tanık olduk. Bu vahşet olaylarının gelecekte artacağına inanıyorum çünkü bilgisayarda sürekli katliam yapan bir nesil yetişiyor" şeklinde konuştu.

Bilgisayar oyunları ve sanal dünyanın çocukların ailesiyle ilişkisini de olumsuz etkilediğini dile getiren İlknur Peder, bazı ailelerde duygusal olarak sahici ilişkilerin kurulamadığını dikkati çekti.

Tehlikenin farkına varamayan bazı ailelerin ancak okul başarısı düştüğünde çocuklarını psikologlara yönlendirdiğini kaydeden İlknur Peder, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Bağımlılıklardan kurtulmanın tek bir reçetesi yok. Öncelikle hayatımızın kıymetini öğrenmeli, öğretmeli ve yaşamımıza sevgi katmak zorundayız. Evin bir odasında televizyondaki diziye odaklanmış anne, eve geç dönen baba varsa çocuk kendini internete veya bilgisayara hapsedebiliyor. O aile mutlu olamaz. Elimizdekilerin değerini bilmek ve kendimize gülümseyebilmeyi öğrenebilmek bağımlılıklardan kurtulabilmek için temel reçete olacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi