Çocukların korkulu rüyası!

Yılda altıdan fazla bademcik iltihaplanması geçiren birinin ameliyat olması gerektiği belirtildi.

Çocukların korkulu rüyası!
Çocukların korkulu rüyası!
GİRİŞ 10.11.2014 17:40 GÜNCELLEME 10.11.2014 17:40

Geniz etinin doğuştan itibaren her sağlıklı bireyde bulunduğunu aktaran Op. Dr. Emin Ayduran aşırı büyümesi durumunda gece horlama, ağzı açık uyuma, diş gıcırdatma, çocuklarda gece altını ıslatma gibi şikâyetlere sebep olacağını anlattı.

Ayduran, 'Geniz eti olarak bilinen adenoid dokusu, bağışıklık sisteminin bir elemanı olup burun boşluğunun en arka kısmında bulunur. Solunum yoluyla vücuda girebilecek olan bazı mikroplara karşı savunma oluşturur.

Doğuştan itibaren her sağlıklı bireyde geniz kısmında bulunur ancak aşırı büyümesi durumunda şikayetlere sebep olur. En sık başvuru şikayeti olarak gece horlama ve ağzı açık uyuma gelir. Bunun yanında ağızdan uyku esnasında su akması, ağız kokusu, diş gıcırdatma ve bazı çocuklarda gece altını ıslatma gibi şikayetlere de yol açabilir. Bu hastalarda solunum yolları sıkıntılarına ilave olarak işitme kaybı bulguları olan seslenildiği zaman bakmama, televizyonu yakın mesafeden yüksek sesle izleme veya işitme kaybı neticesinde derslerinde başarısızlık şikâyetler arasında sayılabilir' dedi.

Günümüzde geniz eti tanısının endoskopik muayene yöntemi olan kamera sistemiyle çok rahat konulduğunu anlatan Ayduran, 'Eğer ciddi anlamda geniz kısmını dolduran et parçası varsa ve buna bağlı olarak solunum sıkıntılarına yol açıyorsa mutlaka ameliyat ile alınması gerekir. Bunlara ilave olarak kişide kulak problemi mevcutsa yapılacak işitme testlerinden sonra kulak havalanmasını normale çevirebilmek için kulak zarı üzerine tüp yerleştirilmesi gerekmektedir' dedi.

Bademcik iltihaplanması sık oluyorsa ameliyat olunmalı

Çocukların korkulu rüyası olan bademcik iltihaplanmasının çocukları yatağa düşürecek kadar halsiz bırakabildiğini açıklayan Op. Dr. Emin Ayduran, şunları söyledi:

'Diğer bir bağışıklık sistemi elamanı da bademcikler olarak adlandırılan tonsillerdir. Bademcik iltihaplanması sonrası şiddetli boğaz ağrısı, ateş, yatağa düşecek kadar halsizlik olur. Çoğunlukla muayene esnasında bademciklerin ileri derecede kızarık ve şiş olduğu bazen de üzerlerinde iltihaplanmaya bağlı beyaz dokuların oluştuğu gözlenir.Hem bademcik iltihabını tedavi etmek hem de bademcik iltihabı sonrası oluşabilecek kalp ve böbrek hastalıklarına neden olabilen romatizmal iltihabın önüne geçmek için antibiyotik kullanmak gerekir. Yılda altıdan fazla bademcik iltihaplanması geçiren bir hasta için ameliyat önerilmektedir. Ameliyat sayesinde hem bademcik iltihabı oluşmasının önüne geçilmiş olur hem de antibiyotik yükünden hasta kurtarılmış olur.'

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar