Çocuklarda dikkat eksikliğine karşı 'mahjong'

Çin kökenli dikkat ve zeka oyunu mahjong çocuklarda yaygın görülen hiperaktivite ve dikkat eksikliği sorununun çözümüne katkı sağlıyor.

Çocuklarda dikkat eksikliğine karşı 'mahjong'
Çocuklarda dikkat eksikliğine karşı 'mahjong'
GİRİŞ 01.02.2016 11:33 GÜNCELLEME 01.02.2016 11:33

Çin'de 1800'lü yıllarda ortaya çıktığı tahmin edilen ve üzerinde çeşitli sembollerin bulunduğu 136 veya 144'lü taşların dizilmesiyle oynanan mahjong, dikkat eksikliği ve hiperaktivite rahatsızlığı yaşayan çocukların tedavisinde de kullanılıyor.

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Başaran Gençdoğan,yaptığı açıklamada, bazı oyunların dikkat eksikliği ve hiperaktivitede tedavi edici etkisi olduğunu söyledi.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalığı bulunan çocukların tedavisinde mahjong oyunundan yararlandığını ve ailelere de önerdiğini anlatan Gençdoğan, "Bu oyunun çeşitli versiyonları var. Eşleştirmeye dayalı Uzakdoğu'da geliştirilmiş bir oyun. Bilgisayarda özellikle bu oyunlar var. Ben, bilgisayarlarda bu oyunu oynatıyorum" dedi.

Gençdoğan, internette çeşitli zorluk düzeyleri olan mahjong oyunları olduğunu ve bunun yanı sıra tetris oyunlarının da tedaviye katkısı olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Bu oyunlar, dikkat gerektiren oyunlar. Hiperaktif çocukları çok uzun süre bir yerde oturtamazsınız. Bir süre sonra huzursuzlanıp kalkmak isterler. Bu oyunlar 10-15 dakika oynatıldığında çocuklar, hem oyun oynamış oluyorlar hem de bu tür çocukların başarılı olmak gibi duygularından dolayı dikkat eksiklikleri gideriliyor. Bunun dışında bu çocukların ödev sürelerini uzun tutmamak gerekir. Kısa aralıklarla zaman artırarak oyun sürelerini planlamak lazım. Yani çocuk hiç ders çalışamıyorsa 10 dakika ders çalışma, yarım saat oyun gibi düzenleme yapılabilir. Bir hafta böyle yaptıktan sonra ikinci hafta 10 dakika yerine 15 dakika ders çalışma, yarım saat oyun oynama düzenlemesi yapılabilir ama hep oyun süresinin uzun tutulması lazım."

"İlaç tedavisinin gelecekteki etkileri bilinmiyor"

Gençdoğan, dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin günümüzde çok yaygın görülen bir hastalık olarak değerlendirebileceğini ve çocuklarda genellikle okul çağlarında başladığını ifade etti.

Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi ailelerin genel olarak yaramazlık olarak tanımladığı aktaran Gençdoğan, hastalığın tedavisinde ilaç kullanımının da söz konusu olduğunu ancak bu konuda henüz giderilmemiş soru işaretleri bulunduğunu anlattı. Gençdoğan, şunları kaydetti:"Aileler, çoğunlukla bu çocuklarını yaramaz olarak değerlendiriliyor ve çıkış yolu olarak da şiddete başvuruyorlar. Şiddetle çocuğun davranışı söndürmeye çalışıyorlar ama ne yaparsanız yapın o çocuğu uzun süre oturtamazsınız.

Yaş ilerledikçe çocuklar gittikçe sakinleşebiliyor ama okul çağında ciddi sorunlar olabiliyor. Öğrenmede güçlükler yaşayabiliyor. Bu çocukların çok yönlü olarak incelenmesi gerekiyor. Bu çocukların tedavisinde ilaç kullanımı da söz konusu ama küçük çocukların ilaç kullanması ve oluşturacağı sıkıntılar henüz bilinmiyor. Dünyada tek bir ilaç var o kullandırılıyor. Amerika tarafından geliştirilen bu ilacın sonuçları, etkileri, ileride yapacağı şey nedir, bu çok bilinmiyor. Onun yerine çocuklara bu oyunlar oynatılmalıdır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır