Çocuklar da güvenmek ister

Klinik Psikolog Hande Soykan, çocuklara ve gençlere özgüven kazandırmanın yollarını anlattı.

Çocuklar da güvenmek ister
Çocuklar da güvenmek ister
GİRİŞ 17.03.2016 11:11 GÜNCELLEME 17.03.2016 11:11

Klinik Psikolog Hande Soykan, çocuklara ve ergenlik çağındaki gençlere özgüven kazandırmanın püf noktalarını anlattı.

Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde ebeveynlere yönelik gerçekleşen 'Çocuk ve Ergenlerde Özgüven' başlıklı söyleşide konuşan Hande Soykan, özgüveni bireyin kendini sevmesi ve güvenmesi olarak tanımladı. Özgüvenin yüksek ve düşük olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydeden Soykan, “Özgüven kişinin davranışlarını olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Okulda öğrenme zorluğu yaşayan çocuklarda özgüven eksikliği görülür. Özgüven eksikliği durumunda ailenin tutumu da çok önemlidir" dedi.

Çocuklarda özgüven eksikliğini anlamak

Okula giden çocuklarda özgüvenin eksik olduğunu gösteren aşırı kontrol ve kontrolsüzlük göstergeleri olduğundan bahseden Soykan bu davranışları, “Utangaç - içine kapanıklık ya da saldırgan olma, olağan dışı sessiz ya da sinir krizi geçirme, annesine veya babasına yapışan ya da düzenli olarak okuldan kaçma, yanlış yapmaktan ve başarısızlıktan aşırı ödü kopan ya da kendi hataları için başkasını suçlama, insanları memnun etme çabası içinde olan ya da kendisinden bir şey istenildiği zaman yapmama" olarak sıraladı.

Anne babanın ihmali mazeret olamaz

Kişinin özgüven seviyesinin onun tüm hayatını etkileyeceğini de belirten Soykan, bu durumlarda ailelere çok önemli görevler düştüğünü belirterek, “Çocuklarda güven duygusu önce anne ve babasına güvenmesiyle başlar. Sonra kendisine ve çevresine güvenmesiyle devam eder. Çevresinde yeterli sevgi ve güven ortamı bulamayan çocuk özgüvensiz olarak yetişir. Çocuk anne ve babasını örnek alır. Anne ve babalar çocukların aynalarıdır. Bu nedenle masum ihmaller mazeret olamaz" dedi.

Klinik Psikolog Hande Soykan çocuklarda özgüven oluşturmak için ise yapılacakları şöyle sıraladı:

“Onların sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirin. Kendilerini ifade etmelerine fırsat tanıyın. Çocuğunuzu cesaretlendirip destekleyin. Çocuğunuzun kendine has yeteneklerini ortaya çıkarmasına yardımcı olun. Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın. Beklentilerinizi çocuğunuzun seviyesinde tutun.

Çocuklarınıza sorumluluk verin. Sadece çok özel yetenek ve başarılarına değil her şeyine değer verdiğinizi onlara gösterin. Onların özgüvenlerini sağlayacak sözler edin. Ne yaparlarsa yapsınlar onlara sevgi ve emniyette olduklarını hissettirin. Birlikte vakit geçirin. Çocuğunuzla ilgili problemleri onu suçlamadan ve onun karakterini eleştirmeden tartışın. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın."

Program sonunda ise Klinik Psikolog Hande Soykan ve Neil Selen Gülenay katılımcıların sorularını yanıtladı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?