Çorum

Nohutta rekolte düşüklüğü leblebi fiyatlarını artırdı

11:10 27 Eylül 2015
Nohutta rekolte düşüklüğü leblebi fiyatlarını artırdı

GAZİ NOGAY - Türkiye genelinde rekolte düşüklüğü nedeniyle nohut fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkması, leblebinin de kilogram fiyatını yüzde 25 artırdı.

Çorum leblebisi üreticileri, leblebinin ham maddesi olan nohutun fiyatındaki artışın ardından leblebinin kilogram fiyatını yüzde 25 artırmak zorunda kaldı. Daha önce 8 ila 12 lira arasında satılan sarı leblebinin kilogramı yeni zamla 10 ila 15 liraya yükseldi.

Leblebi imalatı yapan Mustafa Gülşen, AA muhabirine, nohut fiyatında yaşanan artışın leblebi fiyatlarına da büyük oranda yansıdığını belirterek, özellikle leblebilik nohuttaki aşırı fiyatlar nedeniyle leblebinin kilogram fiyatına yüzde 25'lik bir artış yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Bu yıl nohut hasadıyla üretilen yeni mahsul leblebinin, bayram öncesi piyasaya sunulduğunu ifade eden Gülşen, "Leblebi fiyatlarını değiştirmemeye çalıştık ve yüzde 25'lik fiyat artışını bir süre yansıtmadık. Ancak nohut fiyatlarındaki artışın sezon başına denk gelmesi bizi çok etkiledi. 'Yeni sezon geliyor' diye elimizdeki nohut stokunu kısa sürede bitirmiştik. Bu nedenle ham maddemiz nohudu önceki yıllara göre yüzde 30 oranında daha pahalı aldığımız için fiyat artışını hemen yansıtmak zorunda kaldık" diye konuştu.

Kilogramını 12 liradan sattıkları sarı leblebiyi yeni zammın ardından 15 liradan satmaya başladıklarını dile getiren Gülşen, diğer leblebi çeşitlerinin de giderlerine göre zamlandığını kaydetti.

- "Leblebi, kar marjı en düşük ürün"

Leblebi üreticisi Yaşar Bodur da vatandaşların alım gücünü zorlamamak için leblebinin kilogram fiyatına 1 lira zam yaptığını söyledi.

Kentte 57 yıldır leblebi üretimi yaptığını ifade eden Bodur, şunları kaydetti:

"Kuru yemişçilerden kar marjı en düşük ürün leblebidir. Leblebiden karımız yüzde 10 bile değil. Üstelik bir kilogram nohuttan yaklaşık 650 gram leblebi elde ediyoruz. Diğer giderler ve işçiliği de hesaba katarsak zarar bile ettiğimiz oluyor. Ama leblebi bizim öz kaynağımız, can suyumuzdur. Ben 57 yıldır leblebiden ekmeğimi çıkarıyorum. Bu nedenle vatandaşlarımızın alım gücünü zorlamamak için leblebinin kilogram fiyatına sadece 1 lira zam yaptım."

Üreticilerden Lütfü Karakuş da nohut fiyatlarındaki aşırı yükselmeden dolayı leblebi fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğuna dikkati çekerek, Kurban Bayramı dolayısıyla fiyatlara zam yapmadıklarını ancak bayramdan sonra leblebi fiyatlarını artıracaklarını söyledi. 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.