Çorum

Osmancıklı çeltik üreticileri alternatif ürüne yöneldi

11:24 12 Aralık 2015
Osmancıklı çeltik üreticileri alternatif ürüne yöneldi

EMRAH AKILLI - GAZİ NOGAY - Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Çorum'un Osmancık ilçesinde ekim havzalarının baraj gölleri nedeniyle daralmasının ardından alternatif ürün yetiştirebilmesi amacıyla çalışmalar yapılıyor.

Yaklaşık 6 bin 500 hektar alanda çeltik üretimi yapılan ve yılda 61 bin ton pirinç üretilen Çorum'da 2 bin 123 hektarla en büyük ekim havzasının bulunduğu Osmancık ve çevresinde inşa edilen baraj gölleri, çeltik havzalarının daralmasına neden oldu.

Bölgedeki tarımsal sulama ve elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla Kızılırmak üzerine inşa edilen baraj gölleri ve hidroelektrik santrali nedeniyle ekim havzası daralan çeltik üreticileri, alternatif ürün arayışına yöneldi. 

AA muhabirinin Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, il genelinde içme suyu, elektrik üretimi ve tarımsal sulama amacıyla inşa edilen barajlar, gerek Çorum gerekse Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Birçok üreticinin barajlar sayesinde alternatif ürünlerine yönelme fırsatını yakaladığını ifade eden yetkililer, söz konusu barajlar sayesinde il genelindeki sulanabilir arazi miktarının büyük ölçüde arttığını, tarımsal ürünlerden daha yüksek oranda verim alınabildiğini belirtti. Barajların yapımının ardından Çorum'da daha önce yapılamayan balık avcılığı, su ürünleri yetiştiriciliği ile su sporlarının da geliştiğini vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti:

"Barajlar, üreticiler açısından bir nimet oldu. Ülkemizin ve şehirlerin ihtiyaçları doğrultusunda yapılan barajlar sayesinde her ne kadar bazı ürünlerin ekim alanları daralsa da üreticilerimiz, tarımsal gelirlerine katkı yapacak farklı ürünleri yetiştirme fırsatına kavuştu. Osmancık ilçemizde de çeltik havzasının daralması, yöredeki üreticilerimizin dane mısır ve ceviz gibi yüksek verim ve gelir getiren ürünlere yönelmelerini sağladı."  

- Üreticilerin tercihi dane mısır ve ceviz oldu

Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner de ekim havzası daralan üreticilerin alternatif ürün olarak geçen yıl deneme amaçlı dane mısır ekimi yaptığını, bu yıl da bazı bölgelerde ceviz üretimine yöneldiğini söyledi.

Osmancık'ta 2 bin hektarın üzerindeki alanda çeltik üretimi yapıldığına dikkati çeken Şahiner, "Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 7'sinin karşılandığı Çorum'da en büyük üretim Osmancık ilçemizde yapılıyor ancak son yıllarda inşa edilen baraj gölleri nedeniyle bölgemizdeki ekim havzasında yaklaşık 2 bin dekarlık daralma oldu" dedi.

Bu nedenle bazı bölgelerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle geçen yıl deneme amaçlı dane mısır ekimi yaptıklarını anlatan Şahiner, son olarak Kargı ilçesi yakınlarında yapılan hidroelektrik santrali nedeniyle üretim havzası daralan Kızıltepe köyündeki çeltik üreticileri için de 100 dönüm alana ceviz fidesi dikildiğini kaydetti.

Şahiner, "Çeltiğin alternatifi olarak yöneldiğimiz dane mısır ve ceviz üretiminden istenilen sonuçların alınması halinde bu ürünlerin ekimi yaygınlaştırılabilecek" dedi.

- 100 dönümlük alana ceviz fidesi diktiler

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından 100 dönümlük alana ceviz fidesi dikilen Kızıltepe köyündeki çeltik üreticileri de baraj havzasındaki daralma nedeniyle çeltik üretimindeki kayıplarını ceviz üretimi ile telafi etmek istiyor.

Çeltik üreticisi ve köy muhtarı Satılmış Bardak, Orman Genel Müdürlüğünce uygulanan Ceviz Ağaçlandırma Projesi kapsamında köydeki 100 dönümlük alana dikilen 900 ceviz fidesinin büyük bölümünün tuttuğunu söyledi.

Düzenli olarak bakımını gerçekleştirdikleri fidelerin 3 yıl içerisinde ürün vermeye başlayacağını bildiren Bardak, şöyle konuştu:

"Bölgeye inşa edilen hidroelektrik barajı nedeniyle çeltik arazilerimiz su altında kaldı. Köyümüzün çeltik arazisi yaklaşık 600 dönümdü. Çeltik arazisi su altında kaldıktan sonra köyümüzün geçim kaynağı kalmadı. Halkımızın geçimini sağlaması için ileriye dönük bir proje olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından 100 dönümlük alanda ceviz projesi uygulandı. Geçmiş yıllarda köyümüzde ceviz yetiştirilmişti. Köyümüz için projenin devamı yönünde beklentimiz var. Aynı tepenin diğer bölümünün de cevizlik yapılmasını bekliyoruz."

Cevizin ekonomik değerinin yüksek olması nedeniyle baraj altında kalan çeltik arazilerinin gelirinin cevizden sağlanabileceğine dikkati çeken Bardak, projenin gerçekleştirilmesinden dolayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça ve diğer yetkililere teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.