Çorum

"Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu"

16:05 28 Nisan 2016
"Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu"

Çorum’un tarih, kültür, sanat, mimari, ekonomi ve sağlık alanlarında değerlerinin ortaya çıkarılması için düzenlenen "Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu" başladı.

Hitit Üniversitesi, Çorum Belediyesi, Çorum İnsani Değerler Platformu ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çorum Şubesince organize edilen sempozyumun açılış oturumu, Meslek Yüksek Okulu (MYO) konferans salonunda gerçekleştirildi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yaptığı konuşmada, üniversitelerin bulundukları şehirlerin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda kalkınmasına katkı sağlaması gerektiğini, özellikle Anadolu'daki üniversitelerin Türkiye'nin 2023 vizyonu için önemli işler yaptığına inandığını söyledi.

Alkan, 20 yıl önce üniversite rektörlerinin başörtüsü ile anılan, vazifesi olmayan işlerle uğraşan kişiler olduğunu savunarak, ilim yerine başka işlerle uğraşanların ülkeye hiçbir şey katmadığını ifade etti.

-"Üniversitelerin görevi insanlığı aydınlatmaktır"

Artık üniversitelerin ülkesi ve şehri için elini taşın altına koyan kurumlar haline geldiğini dile getiren Alkan, şunları söyledi:

"Yaptığımız her faaliyeti akademik odaklarla gerçekleştirdik. Biz üniversiteyiz, bizim üzerimize düşen görev insanlığı aydınlatmaktır. Üniversiteler en önde gitmek durumda. Üniversitelerin gelişmesi durduysa her şey durmuş demektir. Gelişmiş ülkelerle, gelişmiş üniversitelerin aynı yerde buluşması bir tesadüf değildir. Bizim de aklımızı başımıza almamız gerekiyor. Üniversitelerin gelişmesi toplumun gelişmesi demektir. Üniversiteler doğru kurgulanırsa bu şehre çok büyük katkı sağlayacaktır."

Türkiye'nin artık kabuğunu kırdığını ve dünyada adından söz ettiren ülke konuma geldiğine dikkati çeken Alkan, "İnşallah bu böyle devam edecek. Elimizde gerçekten çok ciddi imkanlar var. Çalışmak isteyenler için artık mazeret kalmadı. Mazeret üretenler artık bu dünyada yer almıyor." dedi.

Hitit Üniversitesi olarak Çorum’a her anlamda katkı sağlamayı amaç edindiklerini belirten Alkan, son 5 yılda 16 bin öğrenciye, 700 akademik ve 400 idari personele ulaştıklarını, emin adımlarla başarılı işler yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

Alkan, üç gün sürecek sempozyumda 161 bildiri ile Çorum’un her yönüyle ele alınacağına dikkati çeken Alkan, "Amacımız sade bir bilimsel etkinlik olması değil, konunun uzmanlarınca problemin ortaya konulması ve ev ödevi alınmasıdır. Buradan herkese ev ödevi çıkacak. Amacımız tozlu raflara bir cilt kitap daha koymak değildir." diye konuştu.

Çorum İnsani Değerler Platformu Sözcüsü Seyfettin Zengin de sempozyumun çok önemli olduğunu, kent için yıllarca değerlendirilebilecek bir çalışmaya imza atıldığını söyledi.

İnsani Değerler Platformu'nun kentteki 70 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturulduğunu ve 2010 yılından itibaren sayısız hizmet ve faaliyete imza attığını ifade eden Zengin, şöyle dedi:

"İlimiz ve ülkemiz için kim var denildiğinde sağına ve soluna bakmadan 'Ben varım' diyen bir arkadaş grubu ile 4 yılı aşkındır bir arada çalışmak bizlere onur vermektedir. Sempozyum bizi çok heyecanlandırdı. İlimiz için yıllarca değerlendirebilecek bir çalışmaya imza atılıyor."

MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Ahmet Mücahit Köksal da sempozyum ile şehrin çok büyük bir eksikliğinin giderileceğini dile getirerek, "Çorum’un bugününü, geçmişini, ticaretini, kültürünü, turizmini, doğru bir referans ile bulma şansımız olmuyor. Bu sempozyum buna katkı sağlayacaktır." sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından sempozyumun düzenlenmesine katkı yapanlara Rektör Alkan tarafından plaket verildi.

Alkan, plaket takdimi sırasında Çorumla ilgili önemli araştırmalar ve akademik çalışmalar ortaya koyan, araştırmacı yazar Ethem Erkoç'a teşekkür ederek yeni yapılan MYO binasındaki konferans salonuna Ethem Erkoç'un adını verdiklerini duyurdu.

Sempozyumda 8 oturumda eş zamanlı 5 ayrı salonda 40 program gerçekleştirilecek. Yurt içinden ve yurt dışından gelen akademisyenlerce 161 bildirinin sunulacağı sempozyumun sonunda Çorum’un tarih, kültür, sanat, mimari, ekonomi ve sağlık gibi alanlarındaki değerlerini ortaya koyacak en az bin sayfalık kaynağın ortaya çıkarılması hedefleniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.