Çorum

Necip Fazıl Kısakürek Çorum'da anıldı

16:22 23 Mayıs 2016
Necip Fazıl Kısakürek Çorum'da anıldı

Şair, düşünür ve yazar Necip Fazıl Kısakürek, Çorum Belediyesince düzenlenen "Siyasi Fikri Bir Karakter Abidesi Olan Necip Fazıl Kısakürek" isimli konferansla anıldı.

Turgut Özal Konferans Salonu'nda tertiplenen konferansta konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Karaca, Kısakürek'in hakkında konuşmanın bir hayli zor olduğunu söyledi.

Necip Fazıl gibi şahsiyetlerin her zaman iki zıt cephenin değerlendirmelerine muhatap ve maruz kaldığını ifade eden Karaca, şöyle devam etti:

"Necip Fazıl gibi insanlar, ağır şahsiyetlerdir ve toplumda derin izler bırakmışlardır. Toplumda derin izler bırakan bu şahsiyetlerin ağırlığı altında konuşmacılar da ezilir. Necip Fazıl'ı popüler manada söylersek, iki kutupta değerlendirebiliriz. Birincisi Necip Fazıl'ı her şeyiyle kabul edip onun kılına dahi zarar gelmesinden rahatsız olacak derecede hassas davrananlar. İkincisi Necip Fazıl'ı tamamen karşılarına alıp ona karşı cephe alanlar. Bu iki zıt kutbun arasında hakiki Necip Fazıl'ı eserlerini de inceleyerek hakikati anlatmak, hissiyattan uzak ilmi bir süzgeçten geçirmek kolay olmasa gerek. Necip Fazıl Kısakürek, bu milletin fikri hayatında ve edebi hayatında çok derin izler ve etkiler bırakmıştır. İster olumlu baksınlar, ister olumsuz."

Necip Fazıl'ın tek cepheli bir sanatkar olmadığını dile getiren Karaca, birinci yönü itibariyle edebi, ikinci yönüyle de siyasi bir şahsiyeti temsil ettiğini, çok sayıda fikri, dini ve tarihi çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Necip Fazıl Kısakürek'in hayatında Fransa'da geçirdiği zamanların düşünce yapısını ve edebiyatını etkilediğini anlatan Karaca, "Necip Fazıl, özellikle gençlik döneminde çelişkiler içerisindeydi. Yazılarında, endişelerini ve hayata bakışını çok net görebiliyoruz. Kaldırımlar şiiri de buna bir örnektir." dedi.

"Çile" isimli şiirinin Kısakürek'in hayatının özeti olduğunu vurgulayan Karaca, "Necip Fazıl, tasavvufla tanıştıktan sonra büyük değişim yaşamıştır. Bunu eserlerinde de açıkça görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.