Çorum

Mavi Marmara saldırısının 6. yılı

15:18 31 Mayıs 2016
Mavi Marmara saldırısının 6. yılı

İnsan Hak ve Hürriyetleri Derneği (İHH) Çorum temsilcisi Selim Özkabakçı, İsrail'in Gazze'de devam ettirdiği ablukanın ölümcül ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, İsrail'in Mavi Marmara'ya saldırısının hem Türkiye hem de insanlığa yapılmış bir saldırı olduğunu söyledi.

Çorum İHH temsilcisi Özkabakçı, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'nin Filistin'in uluslararası hukuk tarafından da tanınan özgür toprağı olduğunu, Gazze'nin karasularının da, Filistin'e ait olduğuna dikkati çekerek, İsrail'in 10 yıldır devam ettirdiği ablukanın, ölümcül bir zulüm ve hukuken suç olduğunu vurguladı.

Filistin halkının herkes gibi yardıma ihtiyaç duymadan onurlu bir şekilde yaşama hakkına sahip olduğunu, özgürce seyahat etme, istediği yöneticiyi seçme ve ticaret yapma hakları bulunduğunu dile getiren Özkabakçı, Filistin'in, İsrail işgali ve ablukası son bulması halinde, hatta muhtaçlara yardım edebilecek imkana sahip olduğunu kaydetti.

"Ablukayı kırma çabalarımız ve yardımlarımız, Filistin halkı özgür oluncaya dek devam etmelidir ve edecektir" diyen Özkabakçı, şunları kaydetti:

"İHH'nın da iştirakçilerinden olduğu Uluslararası müşterek bir koalisyon olan 'Gazze Özgürlük Filosu' ve bu filonun gemilerinden olan Mavi Marmara gemisi, bu misyonla yola çıkmıştır. Mavi Marmara farklı din, dil, ırk, kültür ve ideolojilere sahip 37 devletin vatandaşlarından oluşan yolcularıyla, 100'ün üzerinde devletin halklarından toplanan yardımlarla dünyanın ortak vicdanını, insanlık ailesinin zulme isyanını temsil etmiştir. Dünya kadınlarının Gazze'deki yetim çocuklara anne şefkatiyle gönderdiği yardımlarını yüklenmiştir. Gazze'deki yetimler de Mavi Marmara'dan inecek olanlara, babalarına-annelerine duydukları özlemle sarılmak umuduyla bu gemileri beklemişlerdir. İsrail, Mavi Marmara'ya yaptığı saldırıyla o gece hem Türkiye'ye, hem de insanlığa saldırmıştır."

Türkiye ya da ilgili diğer 37 devlet vatandaşlarının, sadece şehitlerin ve kendilerinin hakları açısından değil, mazlum Filistin halkının geleceği için de bu davaların sıkı takipçisi olup, hiçbir şekilde davalardan vazgeçmeyeceklerini dile getiren Özkabakçı, "Bu davalar insanlığın ortak davalarıdır. İsrail, verdiği tüm zararları manen ve madden tazmin etmek zorundadır. Tazminat konusu öncelikli bir mesele olmamakla beraber, İsrail'in bir miktar parayı bağış, sadaka gibi bir Yahudi vakfı fonu üzerinden ödeyip sorumluluktan kurtulma çabası tarafımızca kabul edilemez. Mücadelemiz, talebimiz odur ki, Filistin işgali ve Gazze ablukası son bulmalıdır. Abluka zulümdür. Kim tarafından kime yapılırsa yapılsın kabul edilemez. İsrailli katiller hesap vermelidir, İsrail verdiği tüm zararları ödeyecektir." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.