Çorum

"Kayıtlı İstihdamın Teşviki" çalıştayı

16:40 21 Şubat 2017
"Kayıtlı İstihdamın Teşviki" çalıştayı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, çalışma hayatındaki milli seferberlik çalışmalarına ilişkin, "2016 yılı Aralık ayına ilave olarak istihdam edilecek her sigortalının devlete ödenecek tüm prim ve vergileri devlet tarafından karşılanacak. Bu gerçekten çok önemli bir fırsat. İstihdama katkı sağlayacak bir teşvik olmasının yanında, belki bugün itibarıyla kayıt dışı çalışan bazı çalışanlarımızın da kayıt altına alınmasını teşvik edecek güzel bir uygulamadır." dedi.

Açıkgöz, Hitit Üniversitesi tarafından yürütülen "İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" kapsamında meslek yüksekokulunda düzenlenen "Kayıtlı İstihdamın Teşviki" çalıştayında, insanların çalışırken hastalığa yakalanma ve kaza geçirme riski bulunduğunu, sosyal güvenliğin vatandaşları risklere karşı koruyan bir sistem olduğunu söyledi.

Toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluştuğunu belirten Ahmet Açıkgöz, hemen hemen tüm çalışanların sosyal güvenliğe kaydolmak istediğine işaret etti.

İşverende ise bazı algılardan dolayı çalışanları "kayıt dışı gösterme" eğilimi bulunduğuna dikkati çeken Açıkgöz, "Bu aslında kısa vadede işverenlerimizin lehine gibi gözükse de orta ve uzun vadede aleyhinedir. Yani kayıt dışı işçi çalıştırdığınız takdirde bu rakamlarınıza yansır, büyüyemezsiniz, kredi alamazsınız. Aynı zamanda da haksız rekabete sebep olmuş oluyorsunuz." ifadelerini kullandı.

İşverenlerin ciddi bir vergi ve prim yükü olduğunu dile getiren Ahmet Açıkgöz, dolaylı veya doğrudan uygulamaya koydukları 17 istihdam teşviki uygulamasından yararlanmaları halinde işverenin hem çalışanlarını kayıt altına alacaklarını hem de üzerlerindeki sigorta ve prim yüklerini en aza indirgeyebileceklerini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından çalışma hayatında seferberlik ilan edildiğini anımsatan Açıkgöz, "Bu kapsamda da yeni bir teşvik düzenlemesi getirildi. 2016 yılı Aralık ayına ilave olarak istihdam edilecek her sigortalının devlete ödenecek tüm prim ve vergileri devlet tarafından karşılanacak. Bu gerçekten çok önemli bir fırsat. İstihdama katkı sağlayacak bir teşvik olmasının yanında, belki bugün itibarıyla kayıt dışı çalışan bazı çalışanlarımızın da kayıt altına alınmasını teşvik edecek güzel bir uygulamadır." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Hibe Uzmanı Dilşad Taşkın da sunumunda, yürütülen projeler ve bunlardan faydalanan kişi sayısı hakkında bilgi verdi.

Çalıştaya Vali Necmeddin Kılıç ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.