Çorum

Çorumlular sahura "Mehter Marşı" ile kalkacak

12:34 25 Mayıs 2017
Çorumlular sahura "Mehter Marşı" ile kalkacak

Çorum'da ramazan ayında görev yapacak davulcular, fes, beyaz gömlek ve yelekten oluşan geleneksel giysilerle mahalleleri dolaşarak vatandaşları "Mehter Marşı" ile sahura kaldıracak.

Çorum Belediyesi ve Davulcular Derneğinin iş birliğiyle belirlenen ramazan davulcuları, yarın geceden itibaren vatandaşları sahur için uyandıracak. Fes, beyaz gömlek ve yelek giyme zorunluluğu getirilen davulcular, sahurda sadece "Mehter Marşı" çalacak.

Davulculara hem birbirlerini tanımaları hem de "Mehter Marşı"nı en iyi şekilde çalmaları için eğitim verildi. Yaşları 20 ila 74 arasında değişen 45 davulcu, Çorum Belediyesi Mehterbaşı Selahattin Delice'den ritm dersi aldı.

Delice, gazetecilere yaptığı açıklamada, birkaç yıldır sürdürülen uygulamanın bu yıl da devam edeceğini söyledi.

Osmanlı'dan gelen kültürlerini canlandırmaya devam ettiklerini dile getiren Delice, "Ramazan ayının başlamasına bir gün kala davulcu arkadaşlarımızı topladık ve eğitim veriyoruz. Çorum'da 45 davulcu olacak. Mahallelerimizin yoğunluğuna göre paylaşım yapıldı. Arkadaşlarımız önceki yıllarda olduğu gibi yine Mehter Marşı çalacak. Başka makam yasak. Tek ses, tek yürek olalım istiyoruz." dedi.

Çorum Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Kanat da davulcuların hazırlatılan kimlik kartlarını kullanacağını aktararak, "Bu ramazan ayında da davulcularımız disiplin içinde görev yapacak. Kıyafetleri, davullarıyla örnek olarak görev yapıp vatandaşlarımızı sahura kaldıracaklar. Kimlik kartı olmayanlar davul çalamayacak." diye konuştu.

Ramazan davulcularının belediyeden ücret almadıklarını vurgulayan Kanat, "Vatandaşlar gönüllülük esasına göre bahşiş verebilir. Davulcular da sadece ramazan ayının ortasında ve sonunda bahşiş isteyebilecek. Çünkü emekleri ve hakları var." ifadesini kullandı.

Davulcular Derneği Başkanı Bekir Şimşek de yarından itibaren göreve başlayacaklarını anlatarak, "Heyecanlıyız. Yaptığımız işi seviyoruz. Birkaç yıldır sürdürülen uygulama kapsamında fesli ve yelekli olarak sahura çıkıyoruz. Vatandaşlardan da olumlu tepkiler alıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.