Çorum

Trafik kazaları "kırmızı düdük" ile engellenecek

16:04 17 Ağustos 2018
Trafik kazaları "kırmızı düdük" ile engellenecek

İçişleri Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı tatilinde meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirgemek amacıyla uygulamaya konulan "Kırmızı düdük" programı Çorum'da başladı.

Program kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü tarafından kent girişinde oluşturulan uygulama noktasında durdurulan araçlar trafik açısından incelenirken, sürücüler de seyahatlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için uyması gereken kurallar hakkında bilgilendiriliyor.

Ayrıca araçta bulunan çocuklara üzerinde, "Hatalı sürücüye kırmızı düdük" yazılı şapka ve tişört ile kırmızı düdük verilerek, bulunduğu araçtaki sürücünün trafik kurallarına uyması gerektiği konusunda uyarıda bulunması isteniyor.

Yapılan kontrollerde ayrıca sürücülere kolonya ve Çorum leblebisi ikram ediliyor.

Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, uygulama noktasını ziyaret ederek ekiplerin çalışmaları inceledi.

Durdurulan araçlardaki vatandaşlarla kısa süreli sohbet eden Kılıç, sürücüleri trafik kurallarına uymaları ve aceleci davranmamaları konusunda uyardı.

Kılıç, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl binlerce vatandaşın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığının özellikle bayram dönemlerde artan trafik kazalarını en aza indirmek için projeler geliştirdiğine işaret eden Kılıç, bunlardan birinin de "Kırmızı Düdük" uygulaması olduğunu belirtti.

Uygulama ile araçta bulunan çocukların trafik polisine dönüştürüldüğünü aktaran Kılıç, şöyle devam etti:

"Trafik kazalarının sıfıra indirilmesi konusunda İçişleri Bakanlığımızın üstün bir iradesi var. Bu yıl bakanlığımız 'Kırmızı düdük' uygulamasını yürürlüğe koydu. Bu uygulamada, trafikte seyir halindeki araçları durdurup o aracın içindeki çocuklara birkaç dakika eğitim verip onu trafik polisi yapıyoruz. Ona tişört, şapka ve düdük veriyoruz ve diyoruz ki, 'Sen artık trafik polisisin. İçinde bulunduğun aracı süren kişiye nezaret edeceksin. Yol bitene kadar araçtakiler eğer kemerini takmıyorsa uyaracaksın'. Sürücü eğer hatalı sollamışsa, sürat yapıyorsa, cep telefonuyla ilgileniyorsa bu konularda da uyaracak. Böyle bir uygulamayı hayata geçirdik. İnşallah hayırlı olacaktır."

Çorum'un ulusal bazda D-100 ve uluslararası E-790 karayoluna sahip olduğunun altını çizen Kılıç, her iki yolda da trafik kazalarının yaşanmaması için bin 500 trafik polisi ve 700 jandarmanın görevlendirildiğini kaydetti.

- Otobüs şoförlerine eğitim

Çorum'da Kurban Bayramı'ndan dolayı yaşanacak trafik yoğunluğunun kazaya sebebiyet vermesi için şehirler arası otobüs terminalindeki otobüs sürücülerine de eğitim verildi.

İl Emniyet Müdür Yardımcısı Erdal Ildız, Trafik Şube Müdürü Feyzullah Dursun ve Komiser Bünyamin Demir, Şehirlerarası Otobüs Terminalinde sürücülerle bir araya gelerek, uymaları gereken trafik kuralları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Otobüste gizli polislerin de görev yapacağının hatırlatıldığı eğitimde, olası kural ihlallerinde özellikle otobüs sürücülerine ağır cezai işlemler uygulanacağı aktarıldı.

Eğitimin ardından terminalde bulunan otobüsler ziyaret edilerek, yolculardan şoförlerin kural ihlali yapması durumunda 155'e ihbarda bulunmaları istendi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.