Denizli

AK Parti Denizli Milletvekili Zeybekci:

00:59 13 Şubat 2016
AK Parti Denizli Milletvekili Zeybekci:

AK Parti Denizli Milletvekili ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye, yakın gelecekte finans anlamında, para piyasaları anlamında hiçbir sıkıntı yaşamayacaktır. Kamu finansmanı ihtiyacı hemen hemen sıfır olan bir ülkedeyiz" dedi.

Zeybekci, Heimtextil Fuarı'na ilişkin Denizli İhracatçılar Birliğinde düzenlenen değerlendirme toplantısında, Türkiye'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun bakiyesi olduğununu, edilgen bir ülke olarak hayatına devam edemeyeceğini söyledi.

Nihat Zeybekci, "Türkiye artık 2 bin 500, 3 bin ve 10 bin dolarlık bir milli gelirde kalamaz, bundan sonra duramaz, hızını yavaşlatamaz, koşmak zorunda" diye konuştu.

Küresel ekonomideki gelişmelere de değinen Zeybekci, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz arttırma kararına ilişkin "ABD Merkez Bankası,1,5 yıla yakındır 'Faiz artırdım, artıracağım' diye dünyayı bu şekilde bir beklentinin içinde tuttu. En sonunda arttırdı. Hemen arkasından bunun sürdürülemez olacağını kasım ayında açıkladı. Bu yıl içinde dört defa çeyrek puanlar halinde faiz artıracaklarını söylüyorlar. Şimdi tekrar söylüyorum. Gerçekleştirilmesi imkansıza yakın bir şey olacaktır bu" ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin Fed'in kararlarında çok AB Merkez Bankası kararlarında etkilendiğini belirten Zeybekci, "Son 10-12 yıl içindeki Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına bakacak olursak yüzde 71 Avrupa Birliğinden gelmiş. Ekonomi olarak, ihracat olarak Avrupa Birliğine bağlı olan, doğrudan yabancı sermaye girişi ile bu kadar Avrupa Birliğine bağlı olan bir ülke Fed'in kararlarından mı daha çok etkilenir, Avrupa Birliği Merkez Bankasının kararlarından mı daha çok etkilenir" dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı yaptığı dönemde cari açığın 2015 yılında yüzde 5'in altında gerçekleşeceğini tahmin ettiğini hatırlatarak, "Cari açığın 2015 sonu itibarıyla yüzde 4,4 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Yabancı finansman ihtiyacının yüzde 3,4 olduğunu bildiren Zeybekci, "Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinde bile olmayan bir değer. Hakikaten Türkiye çok iyi bir noktaya geldi. Türkiye'nin değerlendirmesini çok iyi yapmamız ve dünyaya çok iyi anlatmamız lazım. Türkiye, yakın gelecekte finans anlamında, para piyasaları anlamında hiçbir sıkıntı yaşamayacaktır. Kamu finansmanı ihtiyacı hemen hemen sıfır olan bir ülkedeyiz. Dış borçlarla ilgili döviz tevdiat hesaplarına, Merkez Bankası kaynaklarına bakın" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.