Denizli

Demir dövdükleri ocaklarda "kelle paça" ütüyorlar

10:04 14 Eylül 2016
Demir dövdükleri ocaklarda "kelle paça" ütüyorlar

Denizli'de, Kurban Bayramı nedeniyle mesailerine ara veren demirciler, demir dövdükleri ocaklarda kurbanlıkların kelle ve paçalarını ütüyor.

Tarihi Kaleiçi Çarşısı'nda, gelişen teknolojiye karşı ayakta durmaya çalışan demirciler, demir dövdükleri ocaklarını Kurban Bayramı'nda kelle ütmek için yakıyor. Demirciler, kesilen kurbanların kelle ve paçalarını ütüp ateşle dağlıyor.

Kurbanlarını kesen vatandaşlar, hayvanların kelle ve paçalarını tüylerinden temizlemek için demirci atölyelerine getiriyor. Vatandaşların talebini karşılamak için bayram boyunca mesai yapan demirci ustaları, kelle ve paça ütme işini yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor.

- Daha lezzetli

Demirci ustası Bilal Güloğlu, 16 yıldır çarşıda demircilik yaptığını, her Kurban Bayramı'nda Denizli'de gelenek olduğu için kesilen kurbanlıkların kelle ve paçalarını üttükleri belirtti. Bayramın üç günü aralıksız bu işi yaptıklarını söyleyen Güloğlu, "Bayağı bir yoğunluk oluyor. Elimizden geldiği kadar vatandaşların işini görmeye çalışıyoruz. İnsanlar üttürerek pişirmeyi tercih ediyor. Özellikle Denizli'de bu yöntem yoğun olarak tercih ediliyor. Demirci tezgahlarında yapılması daha iyi oluyor. Önce ütüyoruz sonra dağlama işlemi yapıyoruz. Kellenin yüzerek pişirilmesi kolay olsa da daha lezzetli ve faydalı olduğuna inandıkları için üttürüyorlar." diye konuştu.

Demir dövdükleri ocakları her bayramda kurban kellesi ve paçaları için yaktıklarını anlatan Mehmet Çelikdemir de "Yılda bir kere de olsa bu işi severek yapıyoruz. Çok talep oluyor ama biz gücümüz kadar yapabiliyoruz. Kelle ütmek çok zor bir uğraş. Ateşte kelle ve paçaların tüylerini temizliyoruz, sonra onları kızgın demirle iyice dağlıyoruz. Her bayram gelen sürekli müşterilerimiz var." dedi.

Kestiği kurbanın kelle ve paçasını ütmek için Demirciler Caddesi'ne gelen Hasan Yılmaz da "Kellenin ütülerek bu şekilde tüketilmesi daha iyi oluyor. Demirciler, güzel ve temiz ütüyorlar. Güzel tadı oluyor yani ekşilice, sarımsakla. Kelle ve paça sağlık yönünden çok faydalı. Onun için her bayram burada bunları üttürerek kurbanın kelle ve paçasını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.