Denizli

"Kalifiye eleman için meslek liselerine yönelinmeli"

09:13 21 Haziran 2017
"Kalifiye eleman için meslek liselerine yönelinmeli"

Makine Sanayici İş adamları Derneği (MAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, her geçen gün meslek liselerine öğrenci kaydının azaldığını, piyasada yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı çekildiğini belirterek, bu meseleye herkesin sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, gelecek nesillerin başarılı, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir toplumda yaşayabilmesi adına meslek tercihlerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çocukların sadece belli mesleklere yönlendirilmesiyle, çocuğa ve ülkeye haksızlık yapıldığını dile getiren Sarı, şu ifadelere yer verdi:

"Veliler çocuklarını doktor, öğretmen, hemşire, avukat, savcı, mühendis gibi popüler meslek gruplarından birisini tercih etmeye itiyor. Çocuklarına meslek sahibi olmayı özendiren, alın teriyle, bileğinin hakkıyla ya da modern yazılım teknolojileri üretimi ile alakalı teşvik eden aileler, öğretmenler, kanaat önderleri hatta devlet politikası dahi somut manada bulunmamaktadır. Mesleki ve teknik liseler bugün birçok işletmeye kalifiye personel yetiştirmeye hazır yeterli sayıda öğrenciye sahip değil. Görüştüğümüz okul müdürleri, öğretmen arkadaşlarımız öğrencisizlikten birçok bölümün kapandığını, birçok bölümün de kapanma tehlikesi yaşadığını ifade etmektedir. Bugün makine, mermer, kablo, tekstil ve diğer sektörlerde yetişmiş personel sıkıntısı inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Fabrikalarda makineleri kullanacak, operatörlük yapacak yetişmiş insan gücü gün geçtikçe azalmaktadır. Bir öğrenci bile daha fazla meslek lisesine yönlendirebilirsek ülkemiz için kazançtır."

Bu meseleye herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:

"Bu konu öylesine yemeklerde, protokol masalarında, açılışlarda konuşulacak basit bir sorun değildir. Herkes eşini dostunu, komşunu arkadaşını dahi bu konu hakkında bilinçlendirmelidir. Bu okula giden çocuklarımız pırıl pırıl, teknoloji üretecek, geleceğin mühendisleri, yöneticileridir. Meslek liselerine giden çocuklar, zeki, kendinden emin ve ne istediğini bilen özel çocuklardır, teknoloji üretecek, geleceğin mühendisleri, yöneticileridir. Meslek liseleri yalnız bırakılmasın, hak ettiği değeri bularak, geleceğimizin inşasında başrol oynasın."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.