Denizli

Antibiyotik kullanımı en çok Denizli'de düştü

16:22 29 Haziran 2017
Antibiyotik kullanımı en çok Denizli'de düştü

Denizli, antibiyotik kullanımında en fazla düşüş sağlayan iller arasında Türkiye birincisi oldu.

Avrupa'da en fazla antibiyotik kullanan ülkeler arasında birinci sırada yer alan Türkiye'de, Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından akılcı ilaç kullanımı konusunda yürütülen farkındalık çalışmaları meyvesini verdi.

İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte 2015 yılında yüzde 35 olan antibiyotik kullanma oranının 2016 yılı itibariyle yüzde 21'e düştüğünü söyledi.

Elde edilen başarının ardından yılın il sağlık müdürü seçildiğini belirten Arpacı, "Akılcı ilaç kullanımı kapsamında yürütülen çalışmalar sebebiyle Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı tarafından tarafıma teşekkür belgesi verildi. Biz akılcı ilaç kullanımı çalışmaları kapsamında toplumun her kesimine ulaşmaya çalışarak antibiyotik kullanımını en aza indirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Arpacı, çalışmalar kapsamında, aile hekimleri, kamu ve özel hastane hekimleriyle çeşitli toplantılar yaptıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okullarda öğrencilere yönelik eğitimler ile hekimlerin reçete etmediği ilaçları kullanmamaları gerektiği konusunda, halk eğitimleri ile vatandaşlarımıza yönelik akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirme faaliyetleri yaptık.

Gereksiz ve gelişi güzel ilaç kullanımında olduğu gibi antibiyotiklerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması da hastaların tedaviye olan uyumlarının azalmasına, bazı ilaçlara karşı vücudun direnç geliştirmesine, hastalıkların tekrarlamasına, tedavi süresinin uzamasına ve hastalık esnasında beklenmeyen etki görülme sıklığının artmasına neden oluyor. İlaçların gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare, ilaçların ve özellikle antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır. Akılcı ilaç kullanımı çalışmalarımız düzenli olarak devam edecek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.