İzdiham dergisi bir ilki gerçekleştirdi

Farklı bakış açısı ve genç yazar kadrosuyla dikkatleri çeken edebiyat dergisi izdiham bu zamana kadar cesaret edilemeyeni gerçekleştirdi.

İzdiham dergisi bir ilki gerçekleştirdi
İzdiham dergisi bir ilki gerçekleştirdi
GİRİŞ 03.11.2014 11:20 GÜNCELLEME 03.11.2014 11:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bugüne kadar; farklı bakış açısı, cesur, genç ve heyecan dolu yazar kadrosuyla edebiyat dünyasında farklı bir yere sahip olan İzdiham Dergisi, yine kendinden beklenen bir çıkışla, bu zamana kadar cesaret edilemeyeni gerçekleştirdi. Edebiyat dergilerinin en fazla 1.000 adet ile dağıtıma çıktığı bir anda İzdiham 20.000 baskı ile Türkiye’deki bütün gazete bayilerinde satışa çıktı.  

Bülent Parlak yönetiminde iki ayda bir çıkacak İzdiham, sadece içeriği ile değil, idealist tasarımı ile de göz alıcı bir şekilde okuyucularıyla buluştu.

İzdiham, Onur Bayrak’ın Lügatlere Güncelleme -1 yazısıyla merhaba diyerek kapağını aralıyor ve genç yaşta aramızdan ayrılan Didem Madak’ın Siz Aşk’tan N’anlarsınız Bayım şiiri ile kapanıyor. İzdiham’ın şiir sayfalarında Bülent Parlak’ın  “Bir Halkı Asarken”, Ahmet Cora’nın çevirisi ile Tomas Tranströmer’in Solitude/Yalnızlık, Ferda Kızıltan’ın “Seratonin“ ve Ali Lidar’ın “Sabahsız Bir Gece İhtimali” ile başlarken Feyza Özcan, Eyüp Can Şimay, Taner Sabancı ve Beyazıt Bestami Keçeli’nin şiirleri ile devam ediyor.

MUSTAFA KUTLU’NUN MASASI

Yağız Gönüler’in yaptığı  “Mustafa Kutlu’nun Masası” soruşturmasına ise şair ve yazarlar Nadir Aşçı, Başak Buğday, Hüseyin Akın, Ercan Yıldırım, Suavi Kemal Yazgıç, Doğukan İşler cevap verdi.  

İzdiham’ın Kasım-Aralık sayısında, Ali Ayçil’in “Yayla Vaizi”, Güven Adıgüzel’in, “Kusurlu ve Uzun Bir İyilik/ Yetim Haydut Avarel Dalton” yazıları dikkat çeken metinler arasında yer alıyor. Yasin Kara’nın “İyi Bir İnsan Olursak Marmaray’daki Balıkları Görebiliriz” denemesi ise bizi çocukluğumuzdan alıp denizin altında yolculuğa götürüyor. Özer Turan ise Cumhuriyet dönemi edebiyatçılarımızdan Hüseyin Rahmi’yi kendi dilinden anlatıyor. “Ben Hüseyin Rahmi Gürpınar, Öldüm”

Tarık Taş’ın farklı iki dünyayı karşılaştırdığı “İkimiz Bir Yabancıyız” yazısı ise, Jean-Paul Sartre ve Yunus Emre’nin yaratılışa, dünyaya bakış açılarına ve bunların eserlerine yansımalarını anlattığı bir diğer dikkat çekici başlık olarak göze çarpıyor. Şair Atakan Yavuz ve Fatma Şengil Süzer’in metinleri ise şairlerin nesirdeki ustalıklarını kanıtlayan kalitede. İran sinemasından en iyi sekiz filmi ise Zeliha Yurdaer değerlendirdi.

EDEBİYAT, HAYATTAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ

Edebiyatı halktan koparmanın anlamsız ve çıkmaz olduğunu düşünen İzdiham iki farklı soruşturma gerçekleştirerek halkın edebiyat bakış açısını değerlendirdi. Bunlardan ilki; Seydi Özçal ve Enes Aras’ın birlikte hazırladığı; birçok meslekten, yaştan ve kültürden insanlara şu soruyu sordu:

“En son ne zaman şiir yazdınız?”

İkincisi İse Çağrı Oruk’un şehirlerarası otobüslerde çalışan muavinler ile gerçekleştirdiği hayata ve edebiyata dair söyleşi.

 Zeliha Yurdaer’in “Gözü Dönmüş Muhtarlardan Toki’ye Geçiş, Rüşdü Paşa’nın ,“Herkesin Aradığı Kendisidir”, Berkan Ürgen’in” Doğar Doğmaz Kadın İstedim”, Nevvab Temel’in “ Nazik Bir Potpori”, Gül Çiğdem’in “Dervişler de Delirir – Nusret  Fatih Ali Khan”, Sancar Dalman’ın “Edebiyat ve Hukuk Arasındaki Tuhaf İlişki”, Hakan Göksel’in “Adıyef”, Semih Esmer’in “Şarap Mevsimi”, Kaan Burak Şen’in“Delinin Aklı Sevaptır”, Recep Kayalı’nın“Edebiyat Mafyası” metinleri ise İzdiham’da yer alan diğer çalışmalardan.

56 sayfa olan İzdiham 1 Kasımdan itibaren Hakkari’den Edirne’ye kadar dergi satışı yapan bütün gazete bayilerinde yer almakta. 

YORUMLAR 1
  • nane 9 yıl önce Şikayet Et
    ee bugune kadar yapılmayan ne sancaktar 2 yıldır her hafta türm türkiyede çıkıyo
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü