İzdiham'ın Nisan sayısı yine dopdolu

Sürgünde yaşayan dünyaca ünlü İranlı sanatçı Mohsen Namjoo İzdiham’a konuştu.

İzdiham'ın Nisan sayısı yine dopdolu
İzdiham'ın Nisan sayısı yine dopdolu
GİRİŞ 06.04.2015 13:00 GÜNCELLEME 06.04.2015 14:40

Namjoo, İzdiham’a verdiği röportajda müziğe, İran’a ve kendi yolculuğuna dair çok önemli sözler söyledi.

ZAMAN İNSANDAN ESKİDİR

İzdiham, kapağını ünlü yönetmen Ahmet Uluçay; Kendi Rüyasında Uyanan Derviş in pasajlarından seçmelerle açıyor.

Son iki sayı olduğu gibi Onur Bayrak’ın yaptığı Lügatlere Güncelleme -3 ve Ali Ayçil’in “ Feyzullah’ın Tayları “ ile devam eden giriş taksimi, Zeliha Yurdaer ‘in “ Doğulular Çimleri, Batılılar İnsanlığı Ezerek Yürüdüler “ yazısı ile de okurlarını İzdiham dünyasının içine çekmeye başlıyor.

Hamdi Özyurt’ un “ Fener Bekçisinin Şiiri “, Bünyamin Küçükkürtül ‘ün “Kısaltmalar” , Abdüssamed Bilgili’nin “Bazı Konular İçin Şiir”, Bülent Parlak’ın  “Haklı Olmanın Korkunçluğu”  adlı eserlerle şiir kapılarını açıyor.

İzdiham 17’nin diğer şairleri ve eserleri ise sırasıyla; Müslüm Yüksel  “ Son Ağrı” , Nergihan Yeşilyurt  “Endişe Apartmanı Numara 13” , Hatice Büşra Benli “Romantik Bedduanın Kefaretidir” , Coşkun Tugay Göksu  oluşturuyor.  Arka kapakta ise Emel İrtem ‘in “ Seni Seviyem “ şiiri var.

Elif Özaçmak “Beyaz Dağların Şiiri Lübnan’da Edebiyat”  çalışması ile Lübnan edebiyatına dair notlarla okuyucuya Lübnan edebiyatı hakkında bilgi veriyor.

Özer Turan bu sayıda “Benim İpimi Fahriye Abla Çekti” çalışması ile Ahmet Muhip Dranas’ı anlatıyor.

Ufuk Akbal ‘ın, “Faruk Köksal ‘ın Bir Suluboya Üzerine Temrinler” makalesi, dikkat çeken yazılardan bir tanesi oluyor. Kandisky’yi anlatan Hüseyin Cahit Doğan’ın kaleme aldığı yazısının adı ise “Renk Dili”.  Tarık Taş’ın, “Elinden Düşmeyen Bir Usta”başlığıyla anlattığı usta ise çizer Hasan Aycın.

Zeliha Yurdaer ise “ Filistin’ de Sadece Bombalar Düşmüyor, Filmler de Var” araştırması ise Filistin sinemasında öne çıkan filmleri anlatıyor.

Yağız Gönüler, İzdiham’ın 17. Sayısında şair Gülten Akın’ın bir dizesinden yola çıkarak şair ve yazarlara şunu sordu: “Yaşadığınız ya da tanık olduğunuz son incelik neydi?

Bu sayıda da edebiyatın halktan uzak bir nesne olmadığını gösteren İzdiham, Enes Aras ve Seydi Özçal  ile birlikte gündelik hayatımızda karşılaştığımız bir çok meslekten insana şu soruyu yöneltti:  “Kimlerle karşılıklı sigara içmek isterdiniz?”  İlginç cevaplar okuyanı şaşırtıyor.

Seda Nur Bilici‘nin her sayı farklı bir karakterin psikolojik analizini yaptığı kişilerde bu sayı “ Muhsin Bey’in Hayal Kırıklığı: Ali Nazik “  adlı eser ile Muhsin bey filminin Ali Nazik karakterini ele alıyor.

İzdiham 17 ‘ de diğer eserler şu şekilde göze çarpıyor:

Fatma Şengil Süzer  “Sen Bir Koyun Olsan Ben de Bir Kuzu”, Mehmet Akıncı  “Tarihi Hızlandırmak İçin Delilik”, Güven Adıgüzel “Söz Verilmiş Bahçe’den Notlar”, Mihraç Cerrahoğlu  “Sevgilim Markel”, Atakan Yavuz “Gerisi Hikaye” , Rıfat Eroğlu “Zencilerin İncisi Cin Ali” , Arda Arel  “Selim, Amip ve Ben”, Berkan Ürgen, “Yalnızlığın Çaresini Vurmuşlar “ , Süleyman Unutmaz  “Ergin Günçe’nin Gömleği” , Olgun Gündüz “Şiir Üzerine Bazı Mülahazalar” , Feyza Özcan “ Mağlup Cephesi” , Onur Korkmaz  “Pencereden Bakma Çocuk” , Ahmet Cora , “Bayram Değil Seyrani”, Kaan Burak Şen “Eşşek Herif”, Yasin Kara “Radyodaki Adamı Kim Öldürdü” , M. Sadi Karademir “Asr-ı Müzeyyen Senar”.

Ve tabi ki, dünyaca ünlü İranlı müzisyen Mohsen Namjo ile Türkiye konseri günlerinde müzik, devrim, İran ve Türkiye üzerine yapılmış sıra dışı bir röportaj gerçekleştirildi.

İzdiham’ın ikinci büyük sürprizi ise Cahit Zarifoğlu’nun çıkardığı “Açı” dergisinin tıpkı basımını okuyucularına hediye etmesi.

İzdiham sayfalarının sonuna gelinirken vahşice katledilen Özgecan’ın babası Mehmet Aslan Bey’in Özgecan’ın öldürülmesinden sonraki konuşması  “Bu Dünyada Her şey Mecazidir” başlığı ile hepimizin suratına şamar gibi iniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...
Sena Nur Çelik Kanat Filistin'deki çatışmayı önlemek için çağrıda bulundu