Davutoğlu'na göre bu bir onur meselesi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Türkiye her zaman açık kapı politikasını uygulamıştır. Bu bizim devlet geleneğimizin devamıdır. Biz bu açık kapı politikasını sürdüreceğiz, bu bizim için onur meselesidir. Türkiye bu kadar açıkken sessiz kalanlar utansın. Suriyeli kardeşlerimizi ağırlamaya devam edeceğiz” dedi.

Davutoğlu'na göre bu bir onur meselesi
Davutoğlu'na göre bu bir onur meselesi
GİRİŞ 03.04.2013 19:46 GÜNCELLEME 03.04.2013 19:46

Bakan Davutoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan Davutoğlu, Türkiye-Avrupa Birliği, İran, Suriye, Balkanlar, Filistin ilişkilerini değerlendirdiklerini kaydederek, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde yeni bir ivmeye işaret etti. Davutoğlu, vize muafiyeti, Avrupa Birliği'nden yapılan ziyaretleri ve Avrupa Birliği ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması ve ortak yatırım ve ticaret alanı oluşması konularında görüş alışverişi yaptıklarını söyledi. Bakan Davutoğlu,''Türkiye kesinlikle yeni oluşacak sitemin bir parçası olmayı hem bir hak hem de zorunluluk olarak değerlendirmektedir'' ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Güney Kıbrıs'ta yapılan seçimleri de ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Parlamentosu'nda alınan kararın tutumuna dikkat çekti. Davutoğlu, ''Tüm emrivakiler, emrivakilerin değişiklik getirmesi kabul edilemez. Ümit ederiz ki saha önce sürdürülen müzakereler tekrar başlar. Eğer buna hazır değilse Güney Kıbrıs Rum Yönetimi o zaman alternatif yolları ortaya koymak zorundadır'' şeklinde konuştu.

Ashton ise Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin geleceğine inandıklarını belirterek, ''AB ile ilişkileri bir sonraki noktaya taşımak istiyor. Suriye'deki çalışmalarımız yalnızca Türkiye'ye değil başka ülkelere de kaçan insanlar var. Türkiye'nin bu insanlara sahip çıkma çabasını değerlendirdik. AB olarak biz de elimizden gelen yardımı size yapmak istiyoruz'' dedi.

İran'ın yeni santrifüj kurulması ısrarı nedeniyle Almaata'daki toplantıdan ne kadar ümitli olduğunun sorulması üzerine Ashton, 'İran'a güven arttırıcı bir teklif götürdük. İran'ın ne karar alacağını bilemeyiz. Almaata'ya gittiğimizde İran'ın vereceği cevabı duymaya hazırlıklı olacağız'' ifadelerini kullandı.

Suriyeli mültecilerle ilgili soru üzerine Davutoğlu, ''Türkiye her zaman açık kapı politikasını uygulamıştır. Bu bizim devlet geleneğimizin devamıdır. Biz bu açık kapı politikasını sürdüreceğiz, bu bizim için onur meselesidir. Türkiye bu kadar açıkken sessiz kalanlar utansın. Suriyeli kardeşlerimizi ağırlamaya devam edeceğiz'' dedi.

Ashton ise, ''İlişkilerin normalleşmesini görmek beni mutlu ediyor. Zor bir dönem olduğunu biliyorum. Her iki başbakanı da tebrik etmek istiyorum. İnanıyorum ki olumlu bir gelişme olmuştur. Ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki barış için elini güçlendirmiştir” dedi.

Kerry ile görüşmesi konusunda ise Davutoğlu, ''Kendisini davet ettim kabul etti. Pazar günü gelecek ve İstanbul'da görüşeceğiz. Özellikle Ortadoğu barış süreci konusunda. Sayın Mahmud Abbas ile Katar'da bir görüşme yapmıştım. O fırsattan istifade Ortadoğu'daki barış anlamında istişareler yapma imkanımız olacak. Irak, Kıbrıs ele alınacağı bir görüşme yapacağız'' ifadelerinin kullandı.

İrlanda Dışişleri Bakanı'nın İstanbul'da olacağını söyleyen Davutoğlu, onunla da bir görüşme yapacağını aktardı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim