Bağış, Kabe'deki çalışmaları yerinde izledi

Suudi Arabistan'da resmi temaslarda bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kabe çevresindeki genişletme çalışmalarında görevli Türk işçilerini ziyaret etti.

Bağış, Kabe'deki çalışmaları yerinde izledi
Bağış, Kabe'deki çalışmaları yerinde izledi
GİRİŞ 26.05.2013 16:47 GÜNCELLEME 26.05.2013 17:00

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Suudi Arabistan'daki temaslarının ikinci gününde Mekke kentinde Kabe çevresindeki genişletme çalışmalarında görevli Türk işçilerle bir araya geldi. Kabe çevresinden sökülen ve yeniden işlenmek üzere Arafat'taki depolara nakledilen revak kubbeler, sütunlar ve diğer tarihi malzemeleri yerinde inceleyen Bağış, Türk mühendislerden genişletme çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Bakan Bağış, projenin bir Türk şirketine verilmiş olmasından ayrıca memnuniyet duyduğunun altını çizdi. Kabe çevresindeki genişletme çalışmalarını heyecanla takip ettiğini ifade eden Bağış, "Ecdadımızın Mescid-i Haram'daki son miraslarından Kabe'nin tarihi revaklarının korunması yönündeki temaslarımız elhamdülillah fayda verdi. Sayın Başbakanımızın bu revaklar konusundaki özel hassasiyeti ve bunların korunması için verdiği mücadele, bütün İslam coğrafyası tarafından da yakından takip ediliyordu. Ortak kültürümüzün en güzel örneklerinden olan revaklara, Kral Abdullah tarafından da önem verilmesi bizi ayrıca mutlu etti. Kral Abdullah'ın özellikle Kabe'nin tarihi dokusunun korunması ve genişletme çalışmalarını bu konuda uzman bir Türk şirketine vermiş olması da bizi çok sevindirdi. Ecdadımızın bıraktığı bu güzel tarih mirasına sahip çıkmanın haklı gururunu yaşayacağız. Tarihimize karşı yaptığımız bu hizmet, bir lütuf değil boynumuzun borcudur. Rabbimizin huzuruna çıktığımız bu aziz topraklarda bizim izimizin, bizim eserlerimizin olması elbette gurur veriyor. Ama daha önemlisi İslam dünyasının ortak mirasına sahip çıkma noktasında da gelecek nesillere çok önemli mesajlar veriyor" diye konuştu.

Mekke'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bağış, "Allah'ın evine yakışır bir mimari tarz seçmesi ecdadımızın hassasiyeti konusunda bizlere çok şey anlatıyor. Düşünebiliyor musunuz, bu revakların yapılacağı yerlerde gölgelik yapması için dikilen hurma ağaçları varmış. Ama ecdadın gönlü o ağaçların kesilmesine razı olmuyor. Kesilen her bir hurma ağacının cenaze namazını kıldırıyor, oraya defnediyor ve revakları da onların üzerine inşa ediyor. Gerçekten de kelimelerle anlatılamayacak bir huzur var burada. Bütün kalbimle her Müslüman'ın hayatında en az bir kere bu güzellikleri görmesini isterim" ifadelerini kullandı.

Bu eserlerin silinmesinin sadece eserin kendisiyle kalmayacağını, beraberinde koskoca bir tarihin de silinmesi anlamına geleceğini belirten Bakan Bağış, "Nerede olursa olsun Türkiye, kendi manevi dünyasının mührünü taşıyan eserlere azami hassasiyeti göstermeye devam edecek. Hacılarımızın evlerinden binlerce kilometre ötede olsalar da burada, kutsal topraklarda kendilerinden bir şey görmeleri, eminim bizi duygulandırdığı gibi onları da duygulandıracaktır. Asya steplerinden Aden Körfezi'ne kadar kendi öz benliğimizi temsil eden büyük küçük bütün miraslara sahip çıkacağız" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak