Davutoğulu'dan Ramazan için ateşkes çağrısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştü. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Davutoğlu ve İranlı mevkidaşı Salihi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Davutoğulu'dan Ramazan için ateşkes çağrısı
Davutoğulu'dan Ramazan için ateşkes çağrısı
GİRİŞ 12.07.2013 23:17 GÜNCELLEME 12.07.2013 23:17

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de Ramazan ayında sivil halka karşı hava bombardımanı yapılmasını hiçbir şekilde meşru görebilmelerini mümkün olmadığını belirterek, "Türkiye olarak en azından Ramazan ayında bu kanın durması ve Ramazan ayı süresince Suriyeli kardeşlerimizin hangi mezhepten olursa olsun Ramazan ayını tam olarak idrak etmeleri için kapsamlı bir ateşkes çağrısında bulunmayı gerekli görüyoruz" dedi.

 İran'la Türkiye'nin köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirten Davutoğlu, Salihi ile yaptıkları görüşmede bölgesel konuları ele aldıklarını ifade etti. İran Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla Salihi'yi kutlayan Davutoğlu, İran'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Ruhani'ye tebriklerini iletti.
Salihi ile ikili ilişkiler kapsamında bazı konuları ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, "Bu İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonraki ilk resmi temasımız. Dolayısıyla önümüzde bir takım dosyalar vardı. Ekonomik ilişkilerimizin, kültürel ilişkilerimizin en üst düzeyde sürmesi konusunda bir takım güçlü mutabakatımız var" diye konuştu.
İran Dışişleri Bakanı Salihi ile bölgesel konuları ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, bölgenin son yüzyılın en kapsamlı değişim sürecinden geçtiğini belirtti. Bölgede barışın tekrar kazanılması için bütün ülkelerin bu perspektifte çalışmalarının büyük önem taşıdığının altını çizdi.

"BÖLGEDE YAŞANAN GELİŞMELER, BÖLGEMİZİN İSTİKRAR VE REFAH HAVZASININ GELİŞMESİNİN ÖNÜNDE CİDDİ ENGELLER TEŞKİL EDİYOR"

Türkiye'nin son 2.5 yıl içerisinde Arap baharında yaşanan tüm gelişmelere ilkesel bir perspektifle yaklaştıklarını vurgulayan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"İster Tunus'ta olsun, ister Yemen'de, ister Libya'da, İster Suriye'de, ister Mısır'da olsun, nerede olursun halkların taleplerini barışçıl temaslar, barışçıl süreçlerle, istikrar içerisinde ve ülkenin kamu düzeni içerisinde dile getirilmesi ve nihai çerçevede bu barışçıl taleplerin gerçekleştirilmesi yönünde her zaman destek verdik. Türkiye olarak bu çerçevede taleplerin dile getirilmesi konusunda da özellikle seçimler ve seçimlerle iş başına gelmiş saygı yanında, bu tür seçme şansının verilmediği ülkelerde biran önce sağlam meşruiyet zeminin oluşması yönündeki talepleri hep destekledik. Maalesef son dönemde özelikle Mısır ve Suriye'de bağlamında yaşanan gelişmeler bölgemizin istikrar ve refah havzasının gelişmesinin önünde ciddi engeller teşkil ediyor." Salihi ile Suriye ve Mısır bağlamındaki gelişmeleri ele aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, Suriye konusunda en başından itibaren Türkiye'nin her zaman Suriye halkının iradesini barışçıl bir şekilde siyasi sisteme yansıtacak bir değişim ve dönüşüm sürecinin yanında yer aldığını kaydetti.
Suriye halkının yansıması için çaba sarf ettiklerini ancak son iki yıl içerisinde Suriye yönetiminin bütün ağır silahları kullanarak yürüttüğü baskı politikalarının yol açtığı katliamlar karşısında da çok açık bir tavır sergilediklerini belirten Davutoğlu, bu konuda da İran'la her zaman temas halinde olduklarını ifade etti.

"RAMAZAN AYINDA KAPSAMLI BİR ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNMAYI GEREKLİ GÖRÜYORUZ"
İran'la yaptıkları görüşmelerde bazı farklı görüşlere sahip olduklarını dile getiren Davutoğlu, "İran'la her zaman teması sürdürdük. Çünkü bizim Suriye çok aziz bir komşu ülkedir. Burada artık bu kanın durması gerekir. Suriye halkı bu Ramazan ayında dahi Humus başta olmak üzere bir çok şehirde ağır hava bombardımanı altında inlemektedir. Bugün biz toplantı halindeyken dahi rejimin hava bombardımanı dolayısıyla büyük sivil kayıplarının yaşandığı haberleri geldi. Artık bu katliamın durması gerekir. Her zaman katliamın durmasını isteriz ama özellikle Ramazan ayında sivil halka karşı böylesine hava bombardımanı yapılmasını hiçbir şekilde meşru görebilmek mümkün değildir. Bunları çok açık bir şekilde ben kardeşimle paylaştım. Burada biz Türkiye olarak en azından Ramazan ayında bu kanın durması ve Ramazan ayı süresince Suriyeli kardeşlerimizin hangi mezhepten olursa olsun Ramazan ayını tam olarak idrak etmeleri için kapsamlı bir ateşkes çağrısında bulunmayı gerekli görüyoruz. Türkiye olarak bu kanın durması için ne gerekiyorsa elimizden geleni yapmaya hazırız" diye konuştu.

"MISIR HALKININ İRADESİNE SAYGI DUYULMALIDIR"
Mısır bağlamında da görüşlerini paylaştıklarını belirten Davutoğlu, Mısır'ın Ortadoğu'nun en köklü devlet geleneğine sahip ülkelerin başında geldiğini söyledi. Mısır halkının tarih boyunca birçok meydan okumadan, bir çok zorluktan büyük başarılarla çıkmış köklü medeniyetler kurmuş bir halk olduğunu vurguladı. Davutoğlu, Türkiye olarak diğer Ortadoğu halkları gibi Mısır halkının da siyasi iradesinin, toplumsal iradesinin siyasi sisteme yansımasına büyük önem verdiklerini ifade etti. Türkiye olarak Mısır'daki bütün kesimlerle ilişkilerinin aynı mesafede olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Her siyasi grupla, her siyasi kesimle, her yaklaşımla dostça, kardeşçe ilişkiler içerisindeyiz. Mısır halkının iradesine saygı duyulmalıdır. Mısır halkı iradesini geçen sene yapılan seçimlerde göstermiştir. Buna saygı duyulması gerekir" dedi.
Ramazan 58 kişinin vefatıyla giren Mısır'ın bu Ramazan ayında huzur dilediklerini aktaran Davutoğlu, Mısır'da siyasi tutuklamalarının hepsi durdurulur ve siyasi tutuklular serbest bırakılır diye umut ediyoruz. Davutoğlu, Mısır'a demokrasinin restore edilmesi, yeniden inşa edilmesi, halkın iradesinin siyasete yansıtacak her türlü çabayı desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.

"RAMAZAN AYINDA BAZI ÜLKELERDE KANIN AKTIĞINA ŞAHİT OLUYORUZ"
İran Dışişleri Bakanı Salihi ise, tüm İslam aleminin Ramazan ayını tebrik ederek başladı. Ramazan ayının bereketinden tüm İslam aleminin yararlanmasını temenni eden Salihi, Ramazan ayında bazı ülkelerde kanın aktığına şahit olduklarını, Dışişleri Bakanı Ahmet Davtuoğlu ile bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydetti.

Salihi, İran ve Türkiye'nin ilişkilerinin çok özel olduğunu belirterek, iki ülkenin ilişkilerinin çok eski ve köklü olduğunu dile getirdi. İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin devam edeceğinin altını çizen Salihi, Türkiye ve İran arasında ekonomi ve kültürel alandaki ilişkilerin daha ileri seviyelere geldiğine şahit olduklarını vurguladı. Davutoğlu ile görüşmesinde bölgesel konuları önem verdiklerini aktaran Salihi, "Özellikle Mısır konusu üzerine yoğunlaştık ve Suriye konusunu da görüştük. Biz Türkiye ile siyasi açıdan bir çok görüşümüz aynı. Sadece birkaç fikir ayrılığımız bulunmaktadır. Bunları da istişare ederek kendi konumuza göre birbirimize aydınlatmaya çalışıyoruz" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi