Putin'den Suriye'ye müdahaleye şartlı yeşil ışık

Kimyasal saldırı sonrası Esed rejimine yönelik muhtemel bir askeri müdahale, gündemdeki önceliğini koruyor.

Putin'den Suriye'ye müdahaleye şartlı yeşil ışık
Putin'den Suriye'ye müdahaleye şartlı yeşil ışık
GİRİŞ 04.09.2013 14:25 GÜNCELLEME 04.09.2013 14:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kimyasal saldırı sonrası Esed rejimine yönelik muhtemel bir askeri müdahale, gündemdeki önceliğini koruyor. Olası müdahaleye ilişkin farklı sesler yükselirken, Birleşmiş Milletlerden 'kaosa dikkat ' açıklaması geldi. Putin ise, Esed yönetiminin kimyasal silah kullandığının şüpheye yer bırakmayacak şekilde kesinleşmesi halinde Suriye politikasında değişikliğe gideceği sinyali verdi.

Suriye'ye askeri müdahale, gündemin en sıcak başlığı olmayı sürdürürken, 2 yılı aşkın süredir Esed'e açık destek veren Rusya Devlet Başkanı Putin'den müdahaleye şartlı yeşil ışık geldi. Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığının kanıtlanması halinde Rusya'nın BM onayıyla bir askeri müdahaleye izin vereceğini belirten Putin, bu olmadığı sürece Suriye'de meşru iktidar olarak gördükleri Esed yönetimine silah satmaya devam edeceklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarındaki kimyasal saldırıyla ilgili videonun terör örgütü El Kaide bağlantılı bir grup tarafından manipülasyon amaçlı üretildiğini iddia etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının kanıtlanması halinde, Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi gerekeceğini söyledi. Kimyasal silaha başvurmanın savaş suçu olduğunu vurgulayan BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'de kimyasal saldırının doğrulanması halinde sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Askeri güce başvurmanın sadece meşru müdafa çerçevesinde veya BM Güvenlik Konseyi kararı ile yasal olacağını belirten Ban, Suriye'ye müdahalenin ülkeyi daha derin bir kaosa sürükleyebileceği uyarısını da yaptı.

Öte yandan Suriye'de yaşananlara ilişkin bir açıklama da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'den geldi. Yüzbinlerce kişiyi öldüren Esed'in lider olma hakkını kaybettiğini belirten Peres, " Esed, o ya da bu yolla yok olacak" diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • ahmet tezli 10 yıl önce Şikayet Et
    Neresi yeşil ışık?. beyefendi diyor ki bm onayıyla bir harekata izin veririz.e zaten sen bm den karar çıkmasını engelliyorsun aklıevvel.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak