İşte kimyasal Esed'i imha edecek Türk

Suriye'yi kimyasal silahtan arındıracak BM'ye bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün başında Türk Büyükelçi Ahmet Üzümcü var.

İşte kimyasal Esed'i imha edecek Türk
İşte kimyasal Esed'i imha edecek Türk
GİRİŞ 16.09.2013 07:54 GÜNCELLEME 16.09.2013 15:57
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Suriye'deki kimyasal silahların "tespiti, taşınması ve imhası" konusunda ABD ile Rusya arasında uzlaşı sağlanırken, bu sürecin en kritik noktasında Türk Büyükelçi Ahmet Üzümcü yer alacak. Suriye'de hayati önemdeki görevi Birleşmiş Milletler'e bağlı olan Lahey merkezli "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) yerine getirecek. Türk diplomat Ahmet Üzümcü'nün Genel Sekreterliği'ni yaptığı örgüt, önümüzdeki günlerde Suriye'ye uzman ekipler göndererek çalışmaya başlayacak. Kimyager, biyolog, fizikçi ve tıp uzmanlardan oluşacak. heyete, kimyasal, biyolojik ve nükleer silah uzmanı askeri personel de eşlik edecek.

İMHA İŞLEMİNDE SIFIR RİSK

Suriye'nin kimyasal stoğun imhasının yaklaşık 6 ayda tamamlanması öngörülüyor. Heyetin tespit edeceği kimyasal veya biyolojik silahlar, olası tüm riskler dikkate alınarak imha edilecek. Belirlenen silahlar, sızıntı ve bulaşma olasılıkları göz önünde bulundurularak özel koruma sistemleriyle nakledilecek ve insan yaşamını etkilemeyecek bölgelerde imha edilecek. İmha işlemi tamamlanana kadar BM ekipleri görev yapacak. Görevin tamamlanmasının ardından da Genel Sekreter Ahmet Üzümcü tarafından BM Genel Kurulu'na sunulmak üzere rapor hazırlanacak.

ESED'E MEKTUP YAZMIŞTI

Üzümcü'nün süreç bu noktaya gelmeden önce de önlem amaçlı olarak Esed'e bir mektup yazarak, kimyasal silahlarla ilgili bir inceleme yapmak istediklerini ilettiği de ortaya çıktı. Esed Yönetiminin kimyasal silah kullanıp kullanmadığının kesin olarak saptanabilmesi için, BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'un, haziran ayı başında Genel Sekreter Ahmet Üzümcü'yü görevlendirdiği öğrenildi. Bu doğrultuda Üzümcü'nün de, Esad'a resmi yollardan bir mektup yazarak, BM adına ülkede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını saptamak istediğini bildirdiği kaydedildi. Ancak Esed o dönemde hiçbir şekilde ülkede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına dair incelemeye izin vermeyeceğini bildirdi. Üzümcü'nün ağustosta yaptığı çağrı ise Esed'den olur almış, tam da kimyasal denetçiler bu ülkedeyken Şam'da 1300 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı gerçekleşmişti.

HALEP'TE ÇALIŞMIŞTI

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlayan Üzümcü, daha önce Suriye'de Halep Başkonsolosluğu, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği, NATO nezdinde Türkiye daimi temsilciliği, 2004-2006 Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. 2006-2010 yıllarında da BM Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye daimi temsilciliği görevini yürüten Üzümcü 2010 Temmuz ayında BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün genel sekreterliğine oybirliğiyle seçilmişti.

KADDAFİ'Yİ DE O 'AVLADI'

Ahmet Üzümcü'nün adı Libya'da kitle imha silahlarının imha edilmesi sürecinde de ön plandaydı. 2004'te dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi, kitle imha silahlarını imha kararı almıştı. Ancak 2011'de hâlâ devam eden süreç, iç savaş nedeniyle sekteye uğradı. Kaddafi'nin devrilmesinden sonra da imha edildiği zannedilen yeni kimyasal silahlar bulundu. Üzümcü'nün yönetimindeki örgüt, iç savaşın ardından Libya'daki imha sürecine yeniden el koydu. Örgüt yaklaşık 13 ton sülfür ve hardal gazını imha etti.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 8
  • müslüman kurtuldu 10 yıl önce Şikayet Et
    esadın taraftarlarının şerefi yerlerde sürünüyor. her iki dünya da da kaybettiler.
    Cevapla
  • hakkı coşkun 10 yıl önce Şikayet Et
    SADDAMA OYNANAN ın . aynısı esat için dir nasılmı saddamda bir dönem zafer kazanmıştı oğul bush işini bitirdi eğer obama hükümeti giderseki garanti gider bush hükümeti kesin işini bitirir esat zafer değil yenilmeyi bile kabul etse gözden çıkmıştır.yabacağı işide söyleyim hemen bırakıp secime gitmeli yada terk etmeli
    Cevapla
  • nur dülger 10 yıl önce Şikayet Et
    doğru rezil oldunuz . siz beşşarı zalim olduğu halde,komünist ve ateist olduğu halde ,sadce bu gün değil ailece suriye halkına kan kusturdukları halde mezhepsel taasuplardan dolayı yaptıklarını hoş gördünüz sünnilerin yanında olduğunu idda ettiğiniz ameikanın ve israilin el kaidesi, esedi tüm sünnilere katlettiği çocuk ,kadın yüzbinlerce masuma göçe zorladığı 4 milyomn insana karşı güya onu haklı çıkaracak hamlelerde bulunduysa ve tüm savaşı sadece kendi üzerine çekip sahiplendiyse bu sadece Allahsız, komünist dünyanın değil emperyailst olduğu edebiyatı ile onlarla dostluk yapılmaz dediğiniz el kaide köpeğinin gerçek sahibi amerika ve israilin de yanınızda olduğu kanıtlanmıştır. hep söylediğimiz gibi. rezil olan sizssiniz tüm kafir alemi tam tekmil emperyalisti ile batısı ile sosyalisti ile arkanızda başbakan ve ekibinin yenildiğini sanıp rezil olduk diye sırıtın inşallah sizin asıl rezaletiniz ahirette olacak
    Cevapla
  • Muhammedi 10 yıl önce Şikayet Et
    rezil olduk. dış politikamız yerlerde..
    Cevapla
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu tur olusumlar zaten vardi. Halen de var. . Basbakanımız, Hukumetimiz, Devletimiz bu konularda uyanik olmali.... Eskiden beri de var olan olusumlardir... Sayin DUNYA bankasinda olan ve Turkiyeye gelip Kurtaran adam . KEMAL DERVİS gibi. Sayin Basbakanim, eger etkiniz var ise, Dunyadaki, BM, AİHM, IMF, DB, NATO sekreterligi, AKPM v.b. kuruluslardaki yillarca olan Turkleri Avrupa Parlementosundaki gibi, AKPM deki AKP vekili sayin MEVLUT CAVUSOGLU gibi (Revizyon yapmaniz gerekmektedir.) Ulkemizde daha denc ve dinamik olanlar ve ulkemizin menfaatini on planda tutanlar vardir... Hatta buyuk elciliklerimizdekileri... Bu sekildeki kurumlarda ulkemiz lehine calisanlar daha etkin calismalidirlar... uzerinde calisilmasi gerekir..??????????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde