Çin'de Türkiye sevinci

Türkiye'nin sonucu merakla beklenen dev hava savunma ihalesini Çin'e vermesi, ülke medyasında geniş yer buldu.

Çin'de Türkiye sevinci
Çin'de Türkiye sevinci
GİRİŞ 27.09.2013 16:20 GÜNCELLEME 27.09.2013 16:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) dış haberlere odaklı gazetesi Huanqiu Shibao, söz konusu haberi, "Çin menşeili hava savunma sisteminin ilk kez bir NATO ülkesine satılması tarihi bir atılım" şeklinde duyurdu. Gazete, ihalenin Çin'e verilmesine NATO'nun şiddetle karşı çıktığını vurgulayarak, Türkiye hükümetinin buna rağmen uzun menzilli hava savunma sisteminde Çin'den yana karar kıldığını bildirdi.

Toplam bedeli 3 milyar Dolar'ı bulan ihale için Rusya, ABD, Avrupa şirketleriyle kıyasa rekabet edildiğini belirten Huanqiu, hava savunma sistemleri pazarında yakın dönemin en büyük siparişini Çin'in kaptığını ifade etti.

HABER BÜLTENLERİNDE İLK HABER

Çinli televizyon kanalları da ihale sonucuna haber bültenlerinin ön sıralarında yer verdi. İlk kez bir NATO ülkesine savunma sistemi satıldığının altını çizen televizyonlar, Türk hükümetinin karar öncesinde füze sistemini ciddi testlerden geçirdiğini belirtti.

Merkezi Hong Kong'da bulunan televizyon kuruluşu Phoenix, 2000'li yıllara kadar Türkiye ve Çin arasında askeri alanda yok denecek kadar az alışverişin bulunduğuna işaret etti. Phoenix, roket ve kısa menzilli füze satışıyla başlayan ilişkilerin füze savunma sistemiyle zirveye çıktığına dikkat çekti.

Çin'in devlet medyasının görüş aldığı askeri uzman Li Jie ise, HQ-9'un son derece gelişmiş özellikleriyle uygun fiyatının Türk hükümetinin tercihinde kilit rol oynadığı yorumunda bulundu. Li Jie, "Türkiye NATO ülkesi olmasına rağmen, Çin menşeli hava savunma sistemini seçti. Bu seçimde Türkiye'nin içinde bulunduğu koşulların gerektirdiği çok sayıda faktör de etkili oldu" dedi.

Çin'in ilk kez bir NATO ülkesine gelişmiş savunma sistemi satması internet ve sosyal medyada da yoğun ilgi çekti. NATO'nun itirazlarına rağmen Türkiye'nin Çin füzelerinde karar kılmasına dikkat çeken internet kullanıcıları ihale sonucunu sürprizle karşıladıklarını ifade etti.  DHA

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 3
  • ŞAHİN AVCI 10 yıl önce Şikayet Et
    KİM ULUSALCI,AMERİKANCI KİM HAKİKİ MİLLİYETÇİ MİLLETİNİN ÇIKARINI DÜŞÜNENMİŞ ?. Ulusalcıyım ,milliyetçiyim diye hava atanlar
    Cevapla
  • Bahadır Bahadıroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    Nato dan Kazık Yiye Yiye. Atmayıda öğrendik, bu bir kazıktır Natoya. Gerçi adamların fiyatı sonderece cazip 3 milyar dolar civarı ve yarı yarıya üretim teknoloji transferi, buna göre diğer teklifler çok kazıktı.
    Cevapla
  • adem fırat 10 yıl önce Şikayet Et
    ABD GENE BİR ÇOMAK SOKAR. Amerika ya bir Uygur katliamı ya da ona benzer Türklerle Çinlileri karşı karşıya getiren bir senaryo hazırlar. Biz de duygusal davranıp tekrar Çin mallarını boykota başlarız ta ki bu anlaşma da askıya alınana kadar. Hep Amerikanın klasik fitneleri. Çünkü Uygur katliamı da Türkiye-Çin arasında İŞ ADAMLARIYLA YAPILAN ZİYERETLER VE yakınlaşmanın hemen sonrasında başlamıştı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ceketin güzel diyen kişiye alev silahıyla saldırdı: Görenlerin kanı dondu
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık