Türkiye'nin bu adımı İran'ı çıldırttı

Türkiye çözüme yaklaştıkça, İran karşı atağa geçiyor. Kandil ve PYD ile sıkı dostluk kuran Tahran, Kuzey Irak'a da müdahale ediyor.

Türkiye'nin bu adımı İran'ı çıldırttı
Türkiye'nin bu adımı İran'ı çıldırttı
GİRİŞ 20.11.2013 11:22 GÜNCELLEME 20.11.2013 13:17
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

İran son dönemde Kuzey Irak, Kandil ve Kuzey Suriye'de Türkiye'nin politikalarına karşı etkinliğini artırmaya çalışıyor. PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Kuzey Suriye'deki özerklik çalışmalarına açıktan destek vermeye başlayan Tahran, Kuzey Irak'taki siyasi dengelere de doğrudan müdahale ediyor.

Türkiye ile ilişkileri iyi olan Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani yönetimine karşı muhalefeti destekliyor. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talaban'nin partisi YNK'yi tamamen etkisine almak için faaliyet yürütüyor. İran Devrim Muhafızları'nın özel birimi Kudüs Gücü'ne komutanlık yapan General Kasım Süleymani uzun süredir Süleymaniye ile İran arasında mekik dokuyor. Nitekim Barzani, PYD'nin faaliyetlerine şiddetle karşı çıkarken Talabani'nin partisi YNK, Kuzey Suriye'de PYD'nin kurduğu geçici yönetimi şimdiden tanıdığını açıkladı.

Türkiye Gazetesi'nden Melik Duvaklı'nın haberine göre; İran istihbaratının, Türkiye'nin son hamlelerinden sonra Kandil'e olan ziyaretlerini sıklaştırdığı da gelen bilgiler arasında. Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi PYD'nin Kuzey Suriye'de oluşturduğu de facto durum karşısında benzer bir politika yürütüyor ve her iki taraf da gelişmelerden rahatsız. Sorun PYD'nin oluşturmaya çalıştığı Kürt oluşumundan kaynaklanmıyor.

Hem Türkiye, hem de Barzani yönetimi PYD'nin Şam ve Tahran'la işbirliği yapmasından rahatsız. Ankara ve Barzani yönetimi PYD'nin bölgedeki diğer muhalif oluşumlarla ortak hareket etmesini istiyor. Ancak PYD şu anda İran ve Esad'la ortak hareket ediyor. Farsça yayın yapan Radyo Ferda internet sayfasında, İran hükumetinin Kürtlerin 'Geçici Yönetim' ilanından hoşnut olduğunu belirterek, "İran ve Beşar Esad yönetimi, herkesten daha çok Kürtlerin Rojava'da geçici yönetim ilanından memnun" ifadelerini kullandı. Kuzey Suriye'deki siyasi satrancın yansıma alanlarından biri de Kuzey Irak.

Türkiye, Barzani yönetimi ile başta enerji ve çözüm süreci olmak üzere pek çok konuda yakınlaştıkça, İran da Barzani'ye muhalif parti ve gruplara desteğini artırıyor. Barzani'ye karşı Goran Hareketi ve Talabani'nin partisi YNK'yi destekliyor. Uzun süredir Süleymaniye'de karargah kuran Kasım Süleymani'nin müdahaleleri sonuç vermeye başladı.

YNK de PYD'nin Kuzey Suriye'deki faaliyetlerini açıktan destekliyor artık. YNK Polit Büro üyesi Dr. Necmedin Kerim, Rojava  geçici yönetimini şimdiden tanıdıklarını açıkladı. Kudüs Ordusu lideri Kasım Süleymani, İran'ın Irak ve Suriye politikalarını yönlendiren isim olarak biliniyor. 6 defa Kandil'e giden Süleymani PKK'nın çözüm sürecini sonlandırması karşılığında ağır silahlar verme teklifinde bulunan isimdi. Son dönemde Kandil'le yine sıkı ilişkiler içerisinde

KAYNAK: TÜRKİYE
YORUMLAR 22
  • Çetin Ceviz 10 yıl önce Şikayet Et
    vera, yukarıdaki haberi ve aşağıdaki yorumumu tekrar tekrar oku. 1671 öncesi malum, onlarca kez iranla savaşmışız. iranın gayrimüslimlerle savaşı, Müslümanlarla olanlarının yanında hiç mertebesindedir. ayrıca iran ile savaşmamış olmamız onlarla çok iyi geçindiğimiz anlamına da gelmiyor. bu iran değil mi yıllar yılı pkk'yı topraklarında barındıran? iran da azınlık da denilemeyecek kadar Kürt olmasına rağmen nasıl oldu da pkk irandan beslendi bu kadar yıl ve hala da besleniyor? iran, israil ve suriye ile birlikte pkk'ya en çok arka çıkan ülke olmuştur. şimdi bu ülke mi dost Türkiye'ye? sırf adında İslam geçiyor diye bu iranın Müslüman ülkesi olduğunu göstermez. namazı günde 3 vakit olan Müslümanlık nasıl Müslümanlık ise ben de o kadar İranı dost görüyorum.
    Cevapla
  • Muhammedi 10 yıl önce Şikayet Et
    türkiye gazetesi. iran aleyhine en çok yalan haber yapan gazetedir. daha dün ak partideki kadınların iran istihbaratına çalıştığı yalanını uydurmuştu. artık ne çıkarı varsa...
    Cevapla
  • ihsen emmi 10 yıl önce Şikayet Et
    Iran iyi guzel de.... .. sirf esedi destekledigi icin, yuzlerce asker gonderip sunni musluman bebekleri coluk cocugu kursuna dizdigi bombaladigi icin OMUR BOYU IRANDAN NEFRET EDECEGIM LANET OKUYACAGIM !
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Tek çare, MİT'e özel destek vermeliyiz . her ülke kendi gizli teşkilatıyla öğünür, bizim MİT'i lütfen kuvvetlendirelim destek verelim ! Yıllardır Mit'te yabancı teşkilatlar cirit attı !
    Cevapla
  • Orhan KARACA 10 yıl önce Şikayet Et
    Küffarın Dostu. Bi zamanlar islam düşmanlarıyla bir olup Selçuklunun ve Osmanlının arkasından yemediği pislik kalmayan küffarın dostu pers ülkesi, hiç bir zaman zalimlikten geri kalamaz.Şaşacak bi şeyde yok.Ha yunan Ha iran
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da Metro Hattındaki arıza 33 saattir giderilemedi
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti