Davutoğlu: Er ya da geç sonuca ulaşılacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonunun (SUK) kararlı ve ilkeli bir tutum izlemesi halinde er ya da geç arzu edilen sonuca ulaşılacağını söyledi.

Davutoğlu: Er ya da geç sonuca ulaşılacak
Davutoğlu: Er ya da geç sonuca ulaşılacak
GİRİŞ 02.01.2014 21:00 GÜNCELLEME 02.01.2014 21:00

Bakan Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Jarba ve beraberindeki heyet ile İstanbul'da bir araya geldi.

Görüşmenin başında basına açıklamada bulunan Davutoğlu, Cenevre-2 Konferansı öncesinde, Suriye'deki insani durumun da sürekli kötüye gittiği bir dönemde, Koalisyon yetkilileriyle bir araya gelerek gelişmeleri gözden geçirmek ve önümüzdeki dönemde izlenecek hareket tarzına ilişkin görüş alış verişinde bulunmak istediklerini ifade etti.

Ahmet Jarba da Türkiye'nin yardımlarına Suriye halkı olarak müteşekkir olduklarını ve Cenevre-2 Konferansı öncesinde rejimin halka yönelik saldırılarının da iyice arttığı bu dönemde, Türkiye ile yakın eşgüdüm içinde hareket etmeye devam edeceklerini vurguladı.

-SUK üyeleri sahadaki gelişmelerden endişeli-

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantıda tüm SUK üyeleri teker teker söz alarak son gelişmelere ve önümüzdeki döneme ilişkin görüş ve beklentilerini aktardı.

Tüm heyet üyeleri, sahadaki gelişmelerden derin endişe duyduklarını, rejimin bir yandan Cenevre-2'ye katılacağını söylerken, diğer yandan varil bombaları dahil halka yönelik şiddetini en üst düzeye çıkardığını, bunun da rejimin samimiyetsizliğinin açık bir göstergesini teşkil ettiğini belirtti. Heyet üyeleri özellikle Halep'e yönelik saldırıların endişe verici olduğunu ve sivil halka yönelik şiddetin acilen durması gerektiğini bildirdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, işlediği bunca suçtan sonra Suriye'nin yönetiminde bir rol oynamasının halk nezdinde kabul görmesinin söz konusu olamayacağını da kaydeden SUK üyeleri, Cenevre-2 sürecinin ancak bu temel görüş ve gerçekleri dikkate alarak gerçekleşmesi halinde başarıya ulaşabileceğini ifade etti.

Uluslararası toplumun bugüne kadar Suriye halkına verdiği sözleri tutmadığını ve durumun bu noktaya gelmesine göz yumduğunu söyleyen Koalisyon temsilcileri, kendilerine en büyük yardımın her zaman Türkiye'den geldiğini ve bunu asla unutmayacaklarını vurguladı.

-Koalisyon üyelerinin birlik ve beraberliği-

Bakan Davutoğlu da Suriye halkına ve SUK'a desteklerinin hep devam edeceğine dikkati çekerek, Koalisyon'un ve Suriye muhalefetinin kendi bünyesinde birlik ve beraberliğini korumasının içinden geçilen bu zor dönemde en önemli konu olduğunu söyledi. Bakan, bu hususun Suriye içinde sahada mücadele eden gruplar bakımından özellikle önemli olduğunu belirtti.

Halep'teki durum başta olmak üzere Esed rejiminin halkına yaptığı zulmün insanlığa karşı bir suç niteliği taşıdığını ancak hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın Esed'in halkını sindirmesinin ve Suriye'nin geleceğinde rol oynamasının mümkün olamayacağını dile getiren Bakan Davutoğlu, bu sebeple Koalisyon'un kararlı ve ilkeli bir tutum izlemesi halinde er ya da geç arzu edilen sonuca ulaşılacağına vurgu yaptı.

Cenevre-2 sürecinin temel parametrelerinin, kasım ayında Londra'da yapılan Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu toplantısında kabul edilen bildiride açıkça ortaya konulduğunu aktaran Davutoğlu, başta Türkiye olmak üzere uluslararası toplumun halen bu çerçeveye bağlı olduğunu, başka bir yöntemin başarıya ulaşma imkanının da bulunmadığını kaydetti.

Bakan Davutoğlu ayrıca rejimin, Halep başta olmak üzere, halka yönelik artan saldırılarının durdurulması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine etkin bir şekilde ulaştırılması konusunda da SUK yetkililerinin görüşlerine katıldığını ve önümüzdeki dönemde yapılacak tüm toplantılarda bu hususların takipçisi olacaklarını anlattı.

Toplantının sonunda Koalisyon üyeleri, rejimin sivil halka yönelik saldırılarının amansızca devam ettiği mevcut şartlar altında, Cenevre-2 Konferansı'na katılım hususunda ciddi tereddütleri bulunduğunu ancak bugünkü görüşmenin de ışığında katılım konusunu önümüzdeki günlerde yapacakları genel kurul toplantısında bu konuyu tüm boyutlarıyla değerlendireceklerini ifade etti.

-Davutoğlu'ndan telefon diplomasisi-

Bu arada Bakan Davutoğlu'nun, SUK heyetiyle toplantı esnasında, bugün Kilis'te Suriyelilerin kaldığı kamplarda incelemelerde bulunan Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ile de telefonda görüştüğü öğrenildi.

Görüşmede Suriye'deki son durumun ele alındığı Davutoğlu'nun, SUK heyeti ile yaptığı görüşme hakkında Belçikalı mevkidaşına bilgi verdiği belirtildi.

Reynders'in de Türkiye'nin Suriye halkına yaptığı yardımları bizzat yerinde gördüğünü ve çok etkilendiğini belirterek Belçika'nın yardımlarının da artarak devam edeceğini söylediği bildirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı