Sınır ötesine çözüm süreci

Ortadoğu'da Geleceğin İnşasında Kürtler" başlıklı çalıştayının kitabını hazırlayan SDE, 'Çözüm sürecinin' Ortadoğu'daki Kürtleri de etkileme potansiyeli olduğunu belirtti.

Sınır ötesine çözüm süreci
Sınır ötesine çözüm süreci
GİRİŞ 19.04.2014 08:13 GÜNCELLEME 19.04.2014 08:13

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün (SDE), "Ortadoğu'da Geleceğin İnşasında Kürtler" başlıklı çalıştayından çarpıcı öneriler çıktı.  Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre, Çözüm sürecinin Ortadoğu'yu da etkileyeceği belirtilen çalıştay kitabında, "Türkiye'nin dış Kürtler politikası olmalı" denildi. Editörlüğünü Orhan Miroğlu'nun yaptığı ve 40 katılımcının konuştuğu 2 Aralık'taki çalıştayın 158 sayfalık kitabında şu ifadeler kullanıldı: 2013 Mart ayında başlayan barış sürece yalnızca Türkiye için değil, Ortadoğu bölgesi için de önemli bir fırsattır ve mutlaka sürdürülmelidir. Türkiye'de Türkler, Kürtler ve diğer etnik, dini ve mezhepsel grupların kaderi birbirine bağlıdır.

"DIŞ KÜRTLER" POLİTİKASI OLMALI

Çözüm süreci Ortadoğu'da yaşayan bütün Kürt nüfusu etkileme potansiyeli olan bir süreçtir. Hakkari'den, Mardin'den başlayarak sınırın öte yakasında yaşayan halk, Türkiye'nin Kürt yurttaşlarıyla aynı dili konuşan, aynı kültürü paylaşan ve aynı dini değer ve inaçlara sahip bir halktır. Bölünmüş aşiretlerin ve ailelerin bir kısmı sınırın bu yanında bir kısmı sınırın öbür yakasındadır. Türkiye'nin bugün güçlü bir dış Türkler politikası olduğu gibi, bir de dış Kürtler politikası olmalıdır.

SİLAHIN MİADI DOLDU

Şiddetin ve silahlı mücadelenin miadı dolmuştur. Bu yöntemlerle hak talep etmek doğru ve meşru sayılamayacağı gibi, insanların en temel hak taleplerini şiddetle ve hukuk dışı yöntemlerle bastırmaya çalışmak da doğru ve meşru değildir. Türkiye çok uluslu, çok aktörlü bir çözüm sürecini değil, Türkiyeli aktörlerin masaya oturduğu bir çözüm sürecini tercih etmiştir. Aradan geçen zaman, bu tercihin ne kadar haklı ve doğru bir tercih olduğunu göstermiştir.

SİVİL ANAYASA MODEL OLUR

Ülkedeki tüm siyasi partilerin sivil bir anayasa üzerinde uzlaşmaları durumunda Türkiye bölgedeki diğer ülkeler için de gerçek anlamda bir model ve örnek ülke haline gelecektir. Başta Suriye ve Irak olmak üzere, Ortadoğu'daki halkların barışcı geleceği açısından da çözüm süreci kritik önemdedir. Hükümet ve Kürt politikasının tüm aktörleri süreci kesintiye uğratacak adımlardan kaçınmalıdırlar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi