Çiçek: En kilit ülke Türkiye'dir

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Güneydoğu Avrupa'nın barışa, huzura, istikrara ve refaha ihtiyacı bulunduğunu belirterek, bölgenin kilit ülkesi Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Parlamenter Asamblesi (GDAÜ PA) gibi oluşumların toplantılarına katkı vermeye çalıştığını söyledi.

Çiçek: En kilit ülke Türkiye'dir
Çiçek: En kilit ülke Türkiye'dir
GİRİŞ 12.05.2014 00:30 GÜNCELLEME 12.05.2014 00:30

Moldova ve Romanya ziyaretlerini değerlendiren Çiçek, Moldova'nın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirterek, ilişkilerin "stratejik ortaklık" niteliği taşıdığını vurguladı.

Çiçek, Moldova'daki Gagavuz Türklerinin Türkiye için önemli olduğunu, milli kimlikleri, kültürleri ve dillerini muhafaza edebilmeleri için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Romanya'ya yaptığı üç günlük ziyareti de değerlendiren Çiçek, GDAÜ PA'nın uzun geçmişe sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye, Güneydoğu Avrupa ve Balkan ülkelerinin bir arada olmasının önem taşıdığını, geçmişteki acıları geride bıraktıklarını aktaran Çiçek, GDAÜ PA'nın güzel gelecek inşa etme noktasında sürdürülen çok yönlü çabaların parlamento ayağını oluşturduğuna işaret etti.

Türkiye'nin iki kez GDAÜ PA'nın dönem başkanlığını yaptığını ve etkin rol oynadığını anımsatan Çiçek, Bükreş'teki toplantıda bölgesel gelişmelerin konuşulduğunu, üç komitenin başkanlığını Türkiye'nin yürüttüğünü anlattı.

Gelecek toplantının Arnavutluk'da yapılacağını dile getiren Çiçek, benzeri toplantıların katılımcı ülkelerin meclisleri için önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Geçmişte bölgenin yeteri kadar acı yaşadığını anımsatan Çiçek, "Bu coğrafyanın barışa, huzura, istikrara ve refaha ihtiyacı var. Buranın en kilit ülkesi Türkiye'dir. Türkiye, bu toplantılara katkı vermeye çalışıyor. 'Mevcut şartlar içerisinde başarılı bir toplantı yaptık diyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA'DAKİ GELİŞMELER

Türkiye'nin Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili görüşünü anımsatan Çiçek, Türkiye'nin kendi bölgesinde ve tüm dünyada daima barıştan yana olduğunu belirtti.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu temenni etmek ayrı bir şey, temin etmek ayrı bir şey. Barışın temini noktasında da Türkiye, uluslararası hukukun verdiği imkanlar ve sorumluluk çerçevesinde diyalogla, barış yolu ile tüm sorunların çözülmesi noktasında çabanın, arayışın içindedir. Şüphesiz burada belirleyici faktör ve kriter, uluslararası hukuktur. Uluslararası hukuka aykırı, emrivakilerle ortaya çıkan durumları Türkiye'nin kabul etmeyeceğini, dün ve bugün bu toplantıda biz de ifade ettik."

Çiçek, bu konunun toplantıya katılan 11 ülke arasındaki Sırbistan dışında diğer GDAÜ PA üyelerinin onayladığı ortak bildiriye de yansıdığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...