İhsanoğlu'na hodri meydan

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 02.08.2014 00:55 GÜNCELLEME 02.08.2014 01:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakan Davutoğlu İsrail'in Gazze'ye saldırısından, Türkmenlere yardıma, Irak'ta IŞİD tarafından alıkonulan Türk vatandaşlarının geleceğinden cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar bir çok konuda önemli açıklamalar yaptı. 

İşte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları;

GAZZE'DEKİ İSRAİL SALDIRILARI

Dün gece yarısı güzel bir netice elde etmiştik. Çatışma ortamının durmasını yönünde yoğun bir çalışma içindeydik. Bir ayı geçen süre içinde 110 telefon görüşmesi yapmışım. Bir çok bakanla görüşme yapmışız. Başbakanımızın yaptığı ikili görüşmeler oldu. Türkiye başından itibaren bu sorunun çözümü için uğraşıyor. Atılacak hiç bir adımdan tereddüt etmedik. Perşembe günü Katar'da ABD Dışişleri Bakanı Kerrybir görüşme yaptık. Dün ki ateşkesi sağlayan görüşmelerin temelini buradan atmıştık. Hamas tabiri caizse şeytanlaştırılıyordu. Bunu önlemenin gayretinde olduk. Mısır'ı da dışlamadık Mısır'da bu sürecin içindeydi.

Maalesef bu ateşkesi ilan edecekken İsrail bu planını bunu reddetti. Ertesi günde Paris'te toplandık bu görüşmeler devam etti. Önce 12 saatlik bir ateşkes ilan edil. Dün 72 saatlik bir ateşkes ilan edildi. Türkiye'yi zan altında bırakmak istedikleri. Biz İsrail Hamas çatışması varmış gibi bir durum yaratılmasını önlemeye çalıştı. Hamas bir terör örgütü değildir. Kendi ülkesini savunmaya çalışan bir örgüt. Dün gece ateşkes ilanından önce Halid Meşal'le BİR görüşme yaptık Ateşkese olur verdi. Gece bu anlaşama yürürlüğe girdi. Sabah saatlerinde çatışma yeniden başladı. Halid Meşal'le yaptığım görüşmede ateşkesi İsrail'in bozduğunu söyledi.

İsrail ise askerlerinin kaçırılması sonrasından ateşkesi bozduklarını iddia ediyor. İsrail'de kaçırılan sadece bir askerin gerçeği yok, 70 Filistinlinin ölümü gerçeği var. Ateşkesin kalıcı kılınması lazım. İsrail askerinin bırakılmasını talep ediyor. Ne Ramazanımız Ramazan oldu, ne bayramımız bayram oldu. Kan duracaksa yapmayacağımız fedakarlık yok. Hamas bu olayın suçlusu değil. Bu olay oldu diye ateşkesi durdurup masum Filistin halkının üstüne gidilirse biz bunda iyi niyet aramayız. ABD ve Türkiye ateşkesi kurtaralım istiyor. Ateşkes süreci dikkatlice takip edeceğiz.

SEN NE YAPTIN DİYE ADAMA SORARLAR

Uluslararası toplumun tutumu karşısında hayal kırıklığına uğradım çok olduğum. Çok samimi ülkeler bir kenara bırakılırsa İslam dünyasında böyle bir konuda dahi nasıl sessiz kalacağı görülüyor. Diplomaside bunun gereğini yapmak için Türkiye'den başkan çaba sarf eden ülke var mı ? Bizi içeride eleştiriyorlar, Ekmeleddin İhsanoğlu sözle sahip çıkma olmaz diye açıklama yapıyor. Biz sözle de eylemle de sahip çıkıyoruz destek veriyoruz Sen ne yaptın?' diye adama sorarlar.

Dökülen kanın sorumlusu hükümettir diyen bir muhalefet var. Çocukları öldüren, bombalayan İsrail sorumlu değil, Filistin halkına sahip çıkan hükümetimiz sorumlu. Nasıl bir anlayış bu? Bazı köşe yazarlarını, gazetelerini okuduğunuzda tek suçlu biziz. Bu İsrail muhipliğidir. Akıl tutulmasından başka bir şey değil bu. CHP'ye göre herşeyden biz sorumluyuz. Latin Amerika'da bir şey olsa ondan da biz sorumluyuz.

İSRAİL'LE HİÇ BİR ASKERİ ORTAKLIĞIMIZ YOKTUR

CHP'nin İsrail ile ortaklığın devam ettiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirten Bakan Davutoğlu şöyle konuştu; 2009 yılından beri İsrail'le hiç bir görüşme olmamıştır. Hiç bir Türk askeri İsrail askeriyle yan yana oturmamıştır. 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun 1.5 milyar doları Filistinle bağlantılı. İnsani yardım konusunda temaslarımız oluyor.

CEVAP VERMEYE KALKMASIN

Kasım 2012'de Filistin'in Birleşiş Milletlere üye olmayan devlet statüsüyle katılması, tanınması için büyük çaba sarf ettik. Tek tek ülkelerle görüştük. İhsanoğlu o sırada ortada yoktu. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın felsefesini anlamış olsaydınız o gün orada olurdunuz. İhsanoğlu'yla istediği yerde istediği zaman çıkar konuşurum. İmalı sözlerle cevap vermeye kalkmasın. Bizim dışişleri politikamıza bu konuda bir haksız eleştiri gelirse babamızın oğlu da olsa gözünün yaşına bakmaz cevabını veririz. 

TÜRKİYE TÜRKMENLERE YARTIM ETMİYOR İDDİASINA CEVAP

İkiyüzlü eleştiri yapıldığının acı gir göstergesidir bu iddia. Biz her türlü Türkmenlere yardım ediyoruz. Gönderdiğimiz yardım TIRLARI durduruldu. Muhalefet Türkmen davasına hiç sahip çıkmadı. Türkmen coğrafyasını bile bilmezler. Türkmenleri sahipsiz göstermek onlara ihanet etmektir. Biri Gazze'yle ilgilenmeyin Türkmenlerle ilgilenin diyorsa İsrail'e hizmet ediyordur. Biz ne Gaze'yi unuturuz ne de Türkmenleri. 

IŞİD'İN ELİNDE BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMU

Sağlıkları ve sıhhatleri açısından endişe edecek bir durum yoktur. O kardeşlerimiz umarın en kısa zamanda ailesine kavuşacak. Onları unuttuğumuzu kimse düşünmesin. Bize herkes eleştiri getirebilir ama bu akıl ve vicdan ölçüsü içinde olmalı. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Yurtdışındaki vatandaşların oy kullanması bizim yıllardır planladığımız birşeydi. Bunun sevincini yaşıyoruz. Bana randevu sistemine nedeniyle yüzde 6 civarında bir katılım olduğunu yönünde bilgiler var. YSK bir disiplin olsun diye bir planı öngörüp öyle karar almış. Bence 3 gün belirlenip kimliği ile gelen herkes oy kullanmalı. Bizim içimize sinmeyen bir durum. 176 bin kişi birinci tur için kayıt yaptırmış.

Dışişleri Bakanlığı olarak büyük bir katılım olması için bütün başkonsolosluklarımızı açtık. İlk turda bu iş bitecek. Çok net ve güçlü bir oy oranıyla Başbakanımızın seçileceği inancındayım. Konya içinde yüzde 80'ler civarında olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de ise zikredilen rakamların üzerinden olacağını tahmin ediyorum.

YORUMLAR 1
  • adnan bulut 9 yıl önce Şikayet Et
    CEVAPCI. adam oğlu ADMSIN vesselam
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ortadoğu’da savaş dahil başka krizlerin ilk vuracağı ülkelerden birisi de Türkiye
İzmir'de peş peşe yangınlar