Öcalan'ın mektubu harekete geçirtti

Abdullah Öcalan'ın mektubu sonrası Smelke sınır kapısı sivil gidiş gelişlere ve ticarete açılıyor.

Öcalan'ın mektubu harekete geçirtti
Öcalan'ın mektubu harekete geçirtti
GİRİŞ 03.08.2014 11:17 GÜNCELLEME 03.08.2014 12:44


KDP-PYD arasında yaşanan sorunların çözümüne yönelik görüşmeler kısa sürede etkisini gösterdi. Zaho'dan Suriye'nin Rojava bölgesine açılan Smelke sınır kapısı sivil gidiş gelişlere ve ticarete açılıyor. Kapının pazartesi günü açılması bekleniyor.
 
Rojava'da KDP paralelinde faaliyet gösteren parti ve grupların PYD tarafından engellenmesi üzerine KDP ve PKK arasında bir süredir gerginlik yaşanıyordu. Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla mektup gönderip Rojava’da IŞİD’le savaşan YPG’ye destek vermesini istemesi, Barzani’nin ise peşmergelerden Rojava’ya yardım etmeleri yönündeki çağrısı kısa sürede etkisini gösterdi.

PYD’yi cezalandırmak amacıyla KDP tarafından uzun süre kapalı tutulan Peşhabur-Smelka sınır kapısı, görüşmeler sonucu açılıyor. Rojava’nın Cizre Kantonu Ulaşım Komitesi Sorumlusu Tellal Mihemed, Pêşabur-Sêmêlka sınır kapısının pazartesi günü ulaşıma açılacağını söyledi. Basnews’e konuşan Mihemed, sınır kapısının Rojava ve Irak Kürdistan bölgesi  yetkililerin ortak kararıyla ilk etapta ticaret, sivil gidiş gelişleri ve her iki taraftan heyetlerin ulaşımının sağlanması amacıyla açılacağını belirtti.
 
Mihemed, gidiş gelişlerin belli bir düzen ve yasaya kavuşturulması amacıyla iki taraf arasında anlaşma sağlandığını, Rojava halkının resmi belgelerle Irak Kürdistan bölgesine geçeceklerini ve her bir yurttaşın 15 günlük gezi hakkının olacağını söyledi. Rojava ve Güney Kürdistan sınır kapılarının açılmasını olumlu bir adım olarak değerlendiren Mihemed, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’ye gönderdiği mektuba dikkat çekerek, bu mektubun ardından Rojava ve Irak Kürdistanı ile ilişkilerinin daha da iyileşeceğini tahmin ettiğini kaydetti.
 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'nın dolar ve enflasyon tahmini değişti
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor