Erdoğan'dan dönüş öncesi son görüşme

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Galler’deki NATO Zirvesi çerçevesinde bir araya geldi.

Erdoğan'dan dönüş öncesi son görüşme
Erdoğan'dan dönüş öncesi son görüşme
GİRİŞ 05.09.2014 22:19 GÜNCELLEME 05.09.2014 22:19

   Yunan basın-yayın organları, iyi havaya rağmen Kıbrıs sorunu başta olmak üzere ikili ilişkilerdeki görüş ayrılıklarının bir kez daha dile getirildiği yorumunda bulundu. 

Galler’deki NATO Zirvesi çerçevesinde bir araya gelen iki lider arasında yapılan görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmenin genel olarak iyi bir havada geçtiği belirtilirken, taraflar bir kez daha çoğu konuda görüş ayrılığına sahip olduklarını teyit etti. 

Görüşmeye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da katıldı. Yunan tarafında ise Başbakan Samaras’a, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile hükümet sözcüsü Maria Vultepsi eşlik etti. 

Görüşmede Samaras, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs’ta yaptığı açıklamalara dair görüş ayrılığını dile getirdi. Yunan Başbakan, açıklamaların iki ülke ilişkilerini zehirlediğini öne sürdü. Samaras, Ege’deki uçuşlarda Türkiye’nin sınır ihlallerinde bulunduğunu iddia ederek rahatsızlığını aktardı. 

Atina, Kıbrıs sorunu konusundaki müzakerelerin gecikmesinde sorumluluğu olduğuna dair eleştirileri de reddetti. Samaras, sorunun uluslararası hukuk ve AB müktesebatı çerçevesinde çözüm tezlerini tekrar etti. Erdoğan’ın Kıbrıs’ta iki ülkeden bahsetmesine de değinen Başbakan Samaras, “Sayın Cumhurbaşkanı bakınız, gerçek bir görüş ayrılığımızın bulunduğu, gerçek bir sorun karşısında bulunuyoruz.” dedi. Samaras, Yunanistan’ın, Rum lider Anastasiadis’i desteklediğini ve Anastasidadis-Eroğlu ikilisi arasındaki müzakerelerin cesaretlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Yunan kaynaklara göre Erdoğan, olumsuz havayı yumuşatmak için iki ülkenin dost olduklarını hatırlattı ve iyi komşuluk ilişkilerine atıf yaptı. Erdoğan, refah ve bölgenin istikrarı için iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samaras’a cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla gönderdiği tebrik mesajı için de teşekkür etti. 

TÜRKİYE’DEN KABUL EDİLEN YASA TASARISINA GECİKEN TEPKİ

Öte yandan Erdoğan, Yunanistan Parlamentosu'nda salı günü kabul edilen, bugün de 6 maddesi tek tek oylanarak meclisten geçen “Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele” yasa tasarısına dair ciddi endişeleri olduğunu dile getirdi. Yasa tasarısına dair bilgi talep eden Erdoğan, bunun Türk-Yunan ilişkilerinde soruna sebep olacağı uyarısında bulundu. Yunan tarafı ise, yasanın uluslararası hukuk ve Avrupa kararlarına uygun olduğunu savundu. Atina, yasanın, hayatını kaybedenlerin anısına saygı çerçevesinde hazırlandığını ve çağdaş Türkiye ilişkilerini kapsamadığını öne sürdü. 

Tasarı, Yunan meclisinde tanınan “Pontus”, “Ermeni” ve “Küçük Asya” soykırım iddialarını reddedenlere para ve hapis cezası verilmesini içeriyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler