IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin 5 çekincesi

ABD Savunma Bakanı olarak 1.5 yıldır görev yapan Chuck Hagel, dün Ankara’yı ilk kez ziyaret etti.

IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin 5 çekincesi
IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin 5 çekincesi
GİRİŞ 09.09.2014 03:38 GÜNCELLEME 09.09.2014 03:40
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ziyaretin gündeminde ABD’nin Irak’ta IŞİD ile mücadele etmek üzere ''çekirdek koalisyon'' kurma önerisinin yanı sıra Suriye, Gazze ve Ukrayna konuları yer aldı.

ABD Savunma Bakanı Hagel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile ayrı ayrı görüştü.

ABD yönetimi Galler’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde, IŞİD ile mücadele amacıyla bir çekirdek koalisyon oluşturulmasını ve koalisyonda NATO üyesi 10 ülkenin bulunmasını önermiş, öneri götürülen ülkeler arasında Türkiye de yer almıştı.

IŞİD ile mücadele planının 21 Eylül’de başlayacak BM Genel Kurulu’nda görüşülmesi benimsenirken, Türkiye çekirdek koalisyona katılma ya da katılmama konusunda net bir tavır koymamıştı.

STRATEJİK ORTAKLIK

Hagel’ın ziyareti ''son dakika planlaması'' olmasa da görüşmelerde gündemin ilk sırasına ''çekirdek koalisyon'' önerisi yerleşti. ABD yönetimi ''stratejik ortağı'' Türkiye’nin koalisyon ile ilgili kararını ''karşılıklı güven testi'' olarak değerlendiriyor.

Buna karşın Ankara, Musul Başkonsolosluğu’nun 49 çalışanının IŞİD tarafından rehin tutulması nedeniyle, operasyonel görevlere sıcak yaklaşmıyor.

'SAVAŞÇI' TALEBİ YOK

Bakan Hagel, kurulacak çekirdek koalisyonun ortaklarından muharip birlik talep edilmeyeceği konusunda güvence verdi. Ancak Türkiye’nin askeri üslerinin ve lojistik imkânlarının talep edilmesi söz konusu.

Çünkü koalisyonda Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Danimarka, Polonya, Kanada ve Avustralya yer alıyor ve Türkiye Irak’a komşu tek ülke konumunda.

NATO’nun bölgede kuracağı merkezler üzerinden Irak ordusuna askeri mühimmat ve havadan nakliye desteği vermesi planlanıyor.

ÇEKİRDEK KOALİSYONDA ANKARA'NIN 5 ÇEKİNCESİ

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel Ankara’da Türkiye’nin koalisyona ne tür katkı yapabileceğini sordu.Türkiye, 5 çekincesini iletti. 

İşte Türkiye’nin çekinceleri:

* Musul Başkonsolosluğu’ndan kaçırılan 49 rehine,

* IŞİD’le savaşacak güce verilecek silahların ne olacağı,

* Koalisyonda tek Müslüman üyenin Türkiye olması,

* Sınır güvenliği,

* Esed rejiminin güçlenmemesi.

OPERASYON İÇİN 4 TEMEL MADDE

Hagel, Ankara’da IŞİD ile mücadelenin stratejik ve lojistik boyutlarını müzakere etti. Diplomatik kaynaklara göre, IŞİD’le mücadelede şu ilkeler önce çıkacak:

* IŞİD’in yeni mevziler kazanmasını önleyecek hava saldırıları düzenlenmesi,

* Kara operasyonlarına şu aşamada yer verilmemesi,

* Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge’ye eğitim ve lojistik destek verilmesi,

* IŞİD’in sahadan çıkarılması için Irak merkezi hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi ile kapsamlı bir strateji uygulanması.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 4
  • Ebu Mehri 9 yıl önce Şikayet Et
    Erbil VAR ?. Haçlılar hava saldırılarını dilerlerse Erbil üzerinden yapabilirler(yapıyorlar da). Buna rağmen neden Türkiye'yi bu işin içine çekmek istiyorlar. Biz biliyoruz ki bombardıman ne asker ne sivil seçer. IŞİD kontrolündeki bölgelerde 7 milyonu aşkın müslüman yaşıyor ve her bombada ölüyorlar. Onların kanı ile Allah (cc) huzuruna nasıl çıkarız. NASIL ???
    Cevapla
  • Aziz Tekin 9 yıl önce Şikayet Et
    abd ieytan gibi kaç kere aldattı. artık inanmayın sayın başkanım..
    Cevapla
  • murat çapan 9 yıl önce Şikayet Et
    Neden. neden bütün haçlı ordusu birleşiyor? neden? ırak da sözde müslümanları mı savunacak tarih de nerede görülmüş? neden somali de orta afrika da çin de zülüm gören müslümanlar korumak için hava saldırısı yapmıyor? neden çin i vurmuyor çin işid den dahamı az insan katlediyor ( sebebi çin müslüman olmayışı olabilir mi?)neden bizim devletimiz haçlı ordusunu çindeki hem müslüman hem türk soyu olanları savunmak için kullanmıyorda haçlı ordusu ırak ve suriye deki müslümanları vurmak için bizim devleti kullanıyor? nedennnnnnnnnnnnnn???????????????????????
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa,ya ayar çekmek bizim işimiz. Abdulhamid`i anlamak herşeyi anlamak olacaktır. Necip Fazıl Kısakürek !. İşıd İngiliz Yahudi ittifakının ve kontrol ettiği İSLAMI yok etmek için kurulmuş bir örgüttür. Liderlerin zaten BATILIN YANINDA, HAKKIN KARŞISINDA olduğunu bilmemiz yeterli olacaktır !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaş’ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin itfaiye raporu
İsrail, İran'a karşılık verme kararı aldı